Trianon-97 - Dányi László beszámolója a Versailles-i megmozdulásról


Június 4-én, Trianon 97. évfordulóján nyolcadik alkalommal került sor összmagyar megmozdulásra Versailles-ban. Sajtószolgálatunkat az eseményről Dányi László történész, újságíró, a Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról ? c. könyv szerzője tudósította. A fényképeket Fekete Éva készítette.

 

 

 

 

Dányi László:

Újra felkerekedett június elsején, csütörtökön autóbusszal Versailles-ba, Párizsba a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) mintegy 50 fős küldöttsége, hogy Bottyán Zoltán elnökhelyettes vezetésével szólítsa fel – az Országos Trianon Tanács (OTT) és az MVSZ nevében – június 4-én, vasárnap a párizsi Szent Lajos székesegyház előtt megtartott megemlékezésen cselekvésre a világ magyarjait a trianoni békediktátum semmisségének kimondatásáért. A Magyar az, akinek fáj Trianon! – Tégy Trianon ellen! Csaláson és hazugságon alapuló, rabló béke – „uzsorás béke, gyilkosok és mészárosok békéje" című, Patrubány Miklós MVSZ-elnök és dr. Drábik János OTT-elnök jegyezte, az európai, de a világtörténelemben is egyedüli mértékű országcsonkítást eredményezett rablóbéke ellen tiltakozó memorandumot, közös felhívást Bottyán Zoltán olvasta fel a székesegyháznál. Sorban szólaltak fel a külhoni magyarság képviselői: dr. Léh Tibor (Párizs, Franciaország), Fuksz Sándor (Felvidék, Szlovákia), Rácz Szabó László (Délvidék, Szerb Köztársaság), Horkay László (Kárpátalja, Ukrán Köztársaság), Gábor Ferenc (Köröstárkány, Románia), Bege Irén (Bécs, Ausztria) és Szobocsán Gabriella (Muraköz, Szlovénia).

 

Video: A készülődés pillanatai a Szent Lajos székesegyház előtt (kattintás ide)

 

Bottyán Zoltán, a megmozdulás vezetője

dr. Léh Tibor (Párizs)

Fuksz Sándor (Felvidék)

Rácz Szabó László (Délvidék)

Horkay László (Kárpátalja)

Gábor Ferenc (Erdély)

Bege Irén (Bécs)

Szobocsán Gabriella (Muraköz)

Vonulás Versailles utcáin

 

A rendőrségi kísérettel, transzparensek sorával lezajlott demonstráció a Trianon Palace-nál ért véget, ahol Horkay László nyugalmazott református püspök (Nagydobrony, Kárpátalja) áldotta meg az anyaországból és az elszakított nemzettestekből érkezett magyarokat, akik hangos felkiáltásokkal magyar és francia nyelven is igazságot követeltek Magyarországnak. Előzőleg Párizsban megtekintették a versailles-i Nagy–Trianon-kastélyban 97. évvel ezelőtt aláírt békediktátum elsőszámú felelősének, a bűnös francia miniszterelnök, Georges Benjamin Clemenceau egész alakos szobrát. Elkeseredettségükben közülük ketten felé is köptek...

 

MVSZ Sajtószolgálat

9268/170609

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.