Kisbárkány - Záróközlemény: A Szent Korona nemzetépítő toborzó útjának kiindulópontjaSajtószolgálatunk felvezetőjében azt ígérte, hogy tizenhatrészes sorozatban mutatjuk meg „e közösség alkotó erejét, amely méltóvá tette Kisbárkányt arra, hogy innen induljon nemzetünk újjáépülését szolgáló toborzó útjára a Szent Korona."

Szeretném, ha ez sikerült volna – Bottyán Zoltán.

 

Valamikor a szent hely kijelölésével fogtak hozzá az emberek életterük kialakításához. A kisbárkányiak őseik fogadalomtételében találták meg a szent hely meghatározásának alapját adó eszmeiséget, megtoldották egy nemzeti hitvallással. Ezt építették bele a falu tengelyébe. Röviden visszatekintve a következőképpen:

Sok emberöltővel ezelőtt, egy természeti csapást követően az elődök megfogadták, hogy évente megünneplik Havas Boldogasszony napját.

 

Minthogy templomuk nem volt, ezen a napon sokáig búcsújárással mentek át ünnepelni Nagybárkányba, a Szent Márton templomba, 1927-ben terménnyel fizetve harangot vettek, 1943-tól már helyben, lombsátor alatt ünnepeltek, 1979-ben (!!) egy régi épület átalakításával létrehozták a falu első miséző helyét, „kápolnáját", 1994-ben közadakozásból felépítették, és Havas Boldogasszony tiszteletére felszentelték a templomot.

 

 

2011-ben a családok áldozatvállalásával keresztutat építettek templomuk köré és fölé, mely helyi elgondolás szerint Magyarország trianoni sorsát és várt újjászületését egy Jézus feltámadását országtérképünkben megjelenítő, tizenötödik stációban ábrázolja. A keresztút jeleneteit csakúgy, mint a két évvel később Edőcs László polgármesteri támogatásával megépült, ideérkezőket köszöntő „falutörténeti emlékpark" szobrait, kútját Bagi András szobrász-fafaragó készítette és Beer Miklós váci megyés püspök áldotta meg.

 

 

Dióhéjban összefoglalva, ez a példa késztetett arra, hogy a Szent Korona kicsinyített mását Húsvét vasárnapján elhozzam és bemutassam a kisbárkányi gyülekezetnek, s idővel majd innen vigyük tovább mindazoknak a településeknek a számbavételére, amelyek hasonló szellemiség hordozói és éltetői. Amelyek tehát esélyt nyújtanak arra, hogy nemzetünk Trianon szétszakítottságából is újjászülessen, a halál civilizációjának terjedése ellenére.

 

(A képre, vagy ide kattintva megtekinthető Bottyán Zoltán program-beszéde)

 

Kisbárkány befogadta, Nagy Richárd plébános úr pedig húsvéti miséjébe foglalta kezdeményezésünket, s meg is áldotta a Szent Korona kicsinyített mását.

 

 

 

Körképünk végén illesse köszönet első helyen vendéglátóinkat, a Bozó házaspárt és Nagy Richárd plébános urat

 

 

 

Edőcs László polgármester urat (jobbról) és az általa díszpolgárrá avatott Bagi Andrást 

 

 

 

és végül, de nem utolsósorban Herbst Rudolf többszörös nemzetközi díjas fotográfust, a Kisbárkány példaadásához méltó  képek készítőjét.

 

 

A Szent Korona kicsinyített mása augusztus 13-ig marad a Havas Boldogasszony-templomban, amikor a Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend közreműködésével visszük tovább a toborzó út következő állomására.

 

E példa nyomán felhívással fordulunk minden hasonló szellemiséggel munkálkodó közösséghez, illetve azokhoz az olvasóinkhoz, akik ilyen közösségekről tudnak, hogy jelentkezzenek, segítsenek nekünk megismerésükben és megismertetésükben. Erősítsük példájukkal nemzetünk önerejébe vetett hitét, elszántságát Trianon végleges meghaladására.

 

 

Bottyán Zoltán,

a Magyarok Világszövetségének elnökhelyettese

 

 

 

Korábban írtuk:

 

1/16 - Közösségépítés a Szent Korona jegyében - Bottyán Zoltán bemutatja Kisbárkányt

2/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - Az 1. állomást állíttatta Lucza Miklós, neje Sánta Erzsébet és családjuk

3/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 2. állomást állíttatta Ifj. Edőcs László és családja

4/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - Az 3. állomást állíttatta Bozó Béla és neje Zsélyi Rozália

5/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 4. állomást állíttatta Sejben Sándor és neje Lucza Piroska

6/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - Az 5. állomást állíttatta az Ocsovai család

7/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 6. állomást állíttatta Lucza Sándor és neje Zsuzsanna

8/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 7. állomást állíttatta Sánta Emilné

9/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 8. állomást állíttatta Id. Lucza Tibor és neje, gyermekei: Attila, Erika, Tibor

10/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 9. állomást állíttatta Lucza Béláné és Sejben Lászlóné

11/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 10. állomást állíttatta Zsélyi József, neje Lucza Sarolta és gyermekeik

12/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 11. állomást állíttatta Bozó Gyuláné

13/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 12. állomást állíttatta Sánta Béláné, G. Sejben Gábor, Zéti Béla és családjuk

14/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 13. állomást állíttatta Bozó György, Bozó Tamás, Bozó Norbert és családjuk

15/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - A 14. állomást állíttatta Lucza Sándor Bandi és neje Zsélyi Erzsébet

16/16 - Nemzetépítés Kisbárkányban - Az utolsó utáni, 15. állomás: Jézus föltámadása

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

9259/170518

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.