Patrubány Miklós Berlinben: A nyugati szórvány új szerepe


Október 7-én ünnepelte a Berlini Magyar Kolónia fennállásának 170. évfordulóját. A rendezvény meghívottja volt a Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós, aki ünnepi beszédében a németországi magyarság új nemzetpolitikai szerepét körvonalazta.

 

1846-ban alapították berlini magyar mesteremberek az egyik legrégebbi külföldi magyar szervezetet, a Berlini Magyar Egyesületet. Történetének 170 esztendeje alatt az egyesület megmaradt a magyarságukat őrző emigránsok szervezetének és olyan rangos tiszteletbeli tagokat avatott, mint Liszt Ferenc, Jókai Mór és gr. Andrássy Gyula.

 

A mostani ünnepség a Berlini Magyar Nagykövetség alig 15 éves, elegáns épületében zajlott, és a házigazda szerepét dr. Ballai Péter főkonzul töltötte be, aki maga köszöntötte elsőként az ünneplőket.

 

Az egyesület elnöke, a délvidéki származású Molnár János köszöntötte a díszvendégeket és az egyesület megjelent, korábbi elnökeit.

 

Patrubány Miklós mondta az est ünnepi beszédét, amelynek középpontjába a nyugati magyarság és ezen belül a németországi magyar közösségek új szerepét állította. Mint mondta, a nyugati magyarság szervezeteinek immár nemcsak az azonosság megőrzése  a cél, hanem aktív szerepet kell vállalniuk a magyar nemzet és Magyarország külföldi arculatának megváltoztatásában, és a magyar nyelv egyediségének felismertetésében.

A Magyarok Világszövetségének elnöke köszöntötte a jogelődjénél – az 1859-ben, Párizsban Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által alapított Magyar Nemzeti Igazgatóságnál – régebbi magyar egyesület tagjait és vezetőit, és aktív szerepvállalásra hívta őket a magyar nyelv ősiségének elismertetését hivatott programhoz, amelyet a Magyarok Világszövetsége az idén megtartott  IX. Világkongresszusának határozatait végrehajtva indít. A program célja a magyar nemzetet ősisége okán és a magyar nyelvet ősisége, valamint egyedisége okán a világörökség részévé tenni, és e törekvések megvalósítására a Goethe Intézetek analógiájára Petőfi Sándor Intézetek létrehozása a világ különböző országaiban.

 

 

 

                                                                                                              Fotó: Guba Ágnes

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

9020/161017

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.