Ószandec: a felújított székelykapu és a lengyel-magyar kapcsolatok


Október 28-án, Ószandecen felavatták a Szent Kinga tiszteletére állított és frissen felújított székelykaput. Az avatásra piros-fehér és nemzetiszínű szalaggal kötötték át az 1999-ben, Árpád-házi Kinga szentté avatására állított székelykaput. A szalagokat Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke és Jacek Lelek, Ószandec polgármestere vágta át.

 

Jacek Lelek polgármester avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy a Szent Kinga tiszteletére állított gyönyörű székelykapu, amelyet a magyar nemzet ajándékaként a Magyarok Világszövetségének Erdélyi Társasága állíttatott 1999-ben, a település legfőbb turisztikai látványosságává vált és meghatározó szerepet játszik a lengyel-magyar testvéri kapcsolatok erősödésében.

 

Patrubány Miklós felelevenítette a Gelencén, a hat Both fivér által faragott gyönyörű és monumentális székelykapu elkészítésének és állíttatásának viharos és viszontagságos körülményeit, megemlítve, hogy jóllehet a magyar állam kezdeményezte a kapu állítását, és vállalta annak finanszírozását, végül a számlák kifizetése elmaradt és költségeit lényegében ő másodmagával, a marosvásárhelyi dr. Török Istvánnal együtt viselte.

 

Jacek Lelek polgármester örömmel tudatta, hogy a Vatikán elfogadta: mostantól kezdve Szent Kinga Ószandec védőszentje. Ennek jegyében holnap Lengyelország köztársasági elnökének jelenlétében, a Szent Kinga által alapított klarissza kolostorban felszentelik a város új címerét és új zászlaját, amelynek középpontjában Szent Kinga alakja látható.

 

Andrzej Duda köztársasági elnök holnap, október 29-én, szombaton érkezik Ószandecre, iskolai tanulmányainak városába, ahol díszpolgárrá avatják. A város elöljárósága a köztársasági elnököt a felújított és ma újraavatott székelykapunál fogadja.

 

A kapu újraavatásán jelen volt Ewa Zielinska, a Városi Tanács elnöke, valamit az MVSZ elnökét elkísérő négytagú MVSZ-küldöttség: Bottyán Zoltán elnökhelyettes, Oláh István térségi elnök, Zombory István és Karsay Péter elnökségi tagok.

 

 

 

Korábban írtuk: Egy város, ahol jó magyarnak lenni - Patrubány Miklós lengyelországi kitüntetése

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

9032/161028

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.