60. évforduló: Fáklyás vonulás a pásztói '56-osok útvonalán


Pásztón, ott ahol a Magyarok Világszövetségének helyi csoportjának 12 éves, tudatosan felépített és megvívott harca eredményeképpen elbontották a szovjet emlékművet, a csoport alapító vezetője, az időközben az MVSZ elnökhelyettesévé megválasztott Bottyán Zoltán haladt a fáklyásmenet élén, a Magyarok Világszövetsége által állított emléktáblák által jelölt pásztói '56osok útján.

 

Pásztón a Szentlélek temető előtti hősi emlékműnél 16 órai kezdettel testvértelepülések – köztük Körösfő – valamint Fülek képviselőinek részvételével tartották a városi megemlékezést. Beszédet mondott Dömsödi Gábor polgármester, népdalokkal szerepeltek a körösfői diákok, majd a Magyar Szentek Római Katolikus Általános Iskola tanulói mutatták be színvonalas verses-dalos műsorukat a Sturman Jenőné „Toncsi" vezette Estam és Rajeczky-szimpatikusok vonós együttesek kíséretében. Christian Lépine, a francia testvérváros alpolgármestere Albert Camus A magyarok vére című írásával köszöntötte az ünnepet, kiemelve és megköszönve, hogy Bottyán Zoltán, akkor még a francia kéttannyelvű gimnázium igazgatójaként, felhívta rá figyelmét.

 

A Magyarok Világszövetsége és a Rákóczi Szövetség pásztói csoportjai nevében Bottyán Zoltán koszorúzott.

 

A koszorúzás után mintegy 100-120 fő Bottyán Zoltán vezetésével fáklyás menettel ment végig a pásztói '56-osok útján, melynek valamennyi helyszínét a Magyarok Világszövetsége által állított emléktáblák jelölik.

 

Elhaladtak a szovjet emlékmű hűlt helye előtt. Pásztó ugyanis azon ritka települések közé tartozik, ahol – Sisák Imre akkori polgármester személyes fellépésének is köszönhetően – 2014 őszén el is bonthatták a szovjet emlékművet. A pásztóiak legalább ebben győzelemre vitték '56-osaik akaratát.

 

Az út végén, az ugyancsak a Világszövetség és önkormányzat állította 1956-os emlékkőnél Bottyán Zoltán köszöntötte a menet résztvevőit. Elmondta, hogy az emlékkő az '56-os szovjet emlékmű helyén áll, ahol az akkor 16 éves Schleicher Mária harmadikos gimnazista a magyar szabadságharc emblematikus versével, Petőfi Sándor Nemzeti dalával lelkesítette az édesapja vezetésével érkezett „szobordöntőket". Volek György önkormányzati képviselő, Schleicher Mária egykori osztálytársa felidézte, hogy Máriát és szüleit a rendőrök a hátától kezdve lefelé kékre-feketére verték, olyan sötétre, mint az ő mostani kabátja.

 

A megemlékezést Kontra Marika Szvita, Schleicher Mária leánya zárta, aki édesanyja emlékére aznap született versét mondta el.

 

 

 

 

 

Kontra Marika Szvita:

 

                   1956

 

Bár még meg sem születtem akkor,

Mégis bennem él a múlt.

Nem a távol ködébe veszve,

Nem homályos és megfakult.

 

Most is lobogó fénnyel világít,

Szikrázik, tündöklőn felragyog

Bennem, és tudom, hogy benned is!

Emlékezzünk hát, magyarok!

 

Hogy őseink '56-os üzenete másoknak

mit jelent, nem tudhatom. Nekem anyám képét,

amint diáklányként hittel verset szaval.

S e hitet én is vállalom!

 

Másoknak emlék talán, történelem,

Vagy csak kötelező ünnep,

De nekem '56 októberéből

Az a diáklány üzenget.

 

Hogy: „Állj ki bátran, ha kiállni kell!

Harcolj a szabadságodért!

Hangozzon szavad a magas égig,

Kiálts az emberi jogokért!"

 

Anyám volt az az akkori diáklány,

Ki verésért Nemzeti dalt szavalt.

Aki beállt a tettre készeik közé,

Aki bátor volt, és szabadságot akart.

 

Dicsőség néktek, '56-os hősök,

Dicsőség néktek és kegyelet!

Most helyet adunk az emlékezésnek,

S a szívünkben hordozunk titeket.

                                              

Pásztó, 2016.10.23.

 

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

9026/161024

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.