MVSZ: Meghalt Csoóri Sándor


A Magyarok Világszövetsége a sajtóból értesült arról, hogy meghalt Csoóri Sándor, aki korábban nyolc éven keresztül a Magyarok Világszövetségének elnöke volt.

Csoóri Sándort 1991 decemberében, egy rendkívüli küldöttgyűlés választotta meg féléves mandátummal a Magyarok Világszövetsége elnökévé azzal a megbízással, hogy az ugyancsak féléves mandátummal főtitkárrá megválasztott Kincses Előddel együtt szervezzék meg a Magyarok III. Világkongresszusát, és annak keretében a Magyarok Világszövetségének megújulását a pártállamtól független társadalmi szervezetként. Két ízben, 1992-ben és 1996-ban választották meg a Magyarok Világszövetsége elnökévé. A leköszönő elnököt 2000-ben a Magyarok V. Világkongresszusa közfelkiáltással saját örökös tiszteletbeli elnökévé nyilvánította.

A leköszönő elnök 2000-ben szembefordult az MVSZ újonnan megválasztott és tisztségét ellátó vezetőségével, és ez közrejátszott abban, hogy a Magyarok Világszövetsége állami támogatását megvonták.

Csoóri Sándor irodalmi és közéleti munkásságát számos magyarországi és nemzetközi kitüntetéssel ismerték el. Fontos szerepe volt a magyarországi rendszerváltásban. Illyés Gyula örököseként – annak minden gyümölcsével és terhével – e folyamatnak nem csak részese, hanem alakítója is volt. MDF-elnökséghez és ezáltal miniszterelnökséghez segítette Antall Józsefet, aki viszonzásképpen számára leosztotta" a Magyarok Világszövetségét és a Duna Televíziót.

A Magyarok Világszövetsége kommunizmus utáni történetének alakításában betöltött fontos szerepéért Csoóri Sándort saját halottjának tekinti.

 

                                                                                                                                                                    A Magyarok Világszövetsége

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8987/160912

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

„A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik."(Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

 A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.