MIXVK - Így zajlott a Nyitó-konferencia Székesfehérváron


Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, Székesfehérváron, megkezdte munkálatait a Magyarok IX. Világkongresszusa. A Hotel Magyar Király szálloda Kupolatermében, Világkonferencia szellemiségének egyértelmű szimbólumaként, az országalma, a jogar és a Szent Korona, fogadta a Nyitó-konferencia résztvevőit. Vesztergám Miklós tárogatóművész kíséretében több, mint 300-an énekelték el a Himnuszt és a Székely Himnuszt.

 

Patrubány Miklós a Magyarok Világszövetségének elnöke, nyitóbeszédében összefoglalta a Magyarok Világkongresszusainak történetét és kihangsúlyozta, hogy az MVSZ feladata, megvalósítani a Magyarok Világkongresszusaink határozatait, valamint előkészíteni és megszervezni a soron következő Világkongresszust. „Élet, vagy halál" – Petőfi Sándor verscímét viseli a MIXVK. Az MVSZ elnöke, a 16-án kezdődő tíz szakmai konferencia munkájának eredményeként az élet válaszát, az életben maradás stratégiáját reméli, mely ezúttal nem egyedül a magyarság, de az egész keresztény világ létszüksége.

 

Percekig tartó vastapssal köszöntötte a Világkongresszus Alekszej Vasziljevics Tyivanyenko burjátországi professzort, akit a Magyarok Világszövetsége a Magyar Nemzetért Érdemérem ezüst fokozatával tüntetett ki.

 

Ugyanazzal a kitüntetéssel méltányolták Vaszilij Vasziljevics Pagirja, Munkácson élő újságírót, aki 1923. január 1-jén, pontosan száz évvel Petőfi Sándor után született, és akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a múlt század nyolcvanas éveiben Petőfi Sándor szibériai elhurcoltatásának kérdése széles körben ismertté vált. Az ő kitüntetését is Tyivanyenko professzor vette át, aki felolvasta V.V. Pagirja köszönő levelét.

 

Néhai Dr. Szuromi Lajos, a Debreceni Egyetem verstan professzora a Petőfi-kutatás áldozatának tekintendő. Ő, aki egész nemzedékek magyar-tanárainak oktatta, ő azonosította Petőfi Sándor két orosz nyelvű versét. Ennek következménye nélkülözése és megtagadása lett, még kedvenc tanítványa részéről is. Ez végzetesnek bizonyult. A professzor betegségbe zuhant, amelyből élete végéig nem gyógyult fel. A posztumusz odaítélt Magyar Nemzetért Ezüstérem özvegyéhez történő eljuttatását Fuksz Sándor vállalta.

 

Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus alelnöke a Magyarok Világkongresszusának aranyérmét, az ujgur-magyar kapcsolatok ápolásáért kapta.

 

A nyitó-konferencia első előadója Eva Maria Barki, Ausztriában élő nemzetközi jogász. Szigorúan dokumentált, tényekre épülő előadása, az évtizedek óta, Európa és a kereszténység ellen tudatosan eltervezett halál félelmetes vízióját vázolta fel. A nemzetközi jogász által felsorakoztatott dokumentumok fényében egyértelművé vált: az élet reménye, csak tudatos, kemény harc árán valósítható meg.

 

Dr. Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rend tartományfőnöke, Csíksomlyó- és a Csíksomlyói búcsú lelkiségéről és jelentőségéről beszélt

A MIXVK tabukat dönt, és én is azt teszem" –  kezdte előadását Prof. Dr. Balogh Sándor, aki az Egyesült Államokból érkezett. Előadásában ismertette az Albert Einstein által felvetett, de megoldatlanul hagyott tér/mező kérdés őáltala kidolgozott megoldását, amelynek a Magyarok Világkongresszusait szervező Magyarok Világszövetsége a 27. Magyarságtudományi Füzettel egy önálló kötetet szentelt.

 

Kassai Lajos lovasíjász tömören fogalmazott: személyiségfejlesztés és közösségépítés: ez az élet válasza.

Ezek után a világkongresszus tíz konferenciájának elnöke és társ-elnöke ismertette az egyes konferenciák témáját, célját, üzenetét.

 

A Nyitó-konferencia művészei Publik Antal, a marosvásárhelyi származású előadóművész Petőfi Sándor: „Élet, vagy halál" című versével, Bálint Natália énekművész, a „Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország" című dallal köszöntötte a konferenciát.

 

Az egész napos rendezvénysorozat kiemelt társrendezvénye, a Fejér Szövetség által immár harmadszor megszervezett fehérvári Nagyboldogasszony Napi Kegyeleti Zarándoklat. Az egész napos munka méltó befejezéseként, a Világkongresszus résztvevői csatlakoztak a zarándokokhoz, majd a 64 vármegye zászlaival, a Magyar Királyi Kardforgatók rendje vitézeinek kíséretében, a Szent Korona hiteles másolatát követve közösen vonultak végig Székesfehérvár történelmi Fő utcáján a Koronázó térig, ahol Kegyeleti Szertartással emlékeztek meg a hajdani Koronázó Templomban megkoronázott és eltemetett magyar apostol királyi méltóságokról. A szertartást Dr. Boór Ferenc az MVSZ Fejér Megyei Szervezete elnöke vezette.

 

A szertartás főszónoka, Patrubány Miklós „Nagyboldogasszonyi üzenet a nemzethez" című előadásában arról beszélt, hogy végveszélybe sodródásunk fő oka, az Istentől való eltávolodásunk. Az élet válasza, az Istenhit. A magyarság megerősödésének három pillére van, a magyarságot jellemző három fő erény: az igazság, tisztesség, méltóság.

 

Vesztergám Miklós tárogatóművész és Bálint Natália énekművész előadása zárta a szertartást.

A Szent Korona, a jogar és az országalma élethű másolatai, az alkotó Rónai Attila ötvösművész- és Tóth István koronaőr jóvoltából voltak jelen.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8959/160817

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.