Rablánc-szakító tulipános kopjafa Krasznahorka "büszke vára" alól a nyolcadik székely széknek„Rendületlenül" – hirdeti az a kopjafa, amelyet a krasznahorkai vár alatt fekvő Várhosszúrétről küldtek ajándékba Erdélybe. A kopjafa hátlapján egy rabláncot szétfeszítő tulipán, valamint a Nap és Hold hordozza a felvidéki magyarok erdélyi testvéreiknek szánt üzenetét. Az erdélyi megajándékozott település kiválasztására a Magyarok Világszövetségét kérték fel.

 

Ulman István, neves felvidéki fafaragó művész alkotását tavaly ősszel ajánlotta fel Várhosszúréten a Magyarok Világszövetsége odalátogató elnökének, Patrubány Miklósnak. Az MVSZ elnöke a nyolcadik székely széket, Aranyosszéket célozta meg a nagyvonalú adománnyal. Így került a felvidéki kopjafa a Tordától 15 km-re fekvő Harasztosra, a református templom kertjébe.

 

A kopjafa avatására május 8-án, a vasárnapi istentisztelet folytatásaként került sor. Jakab Mihály Gyula református lelkész hálás köszönetet mondott az adományozóknak, külön megemlítve két várhosszúréti vállalkozó nevét is, akik adományaikkal messzemenőleg támogatták e nagyszerű esemény létrejöttét: Dobos Dénes adományozta a fát és Fazekas Árpád fizette a fuvart.

 

Avatóbeszédében Patrubány Miklós gyönyörű szivárványszerű ívnek nevezte amelyet ezen a napon a Felvidékről adományozott kopjafa Krasznahorka büszke vára és az erdélyi Aranyosszék közé húzott. Az MVSZ elnöke kihangsúlyozta, hogy megítélése szerint a várhosszúrétiek is székely származásúak, akiknek ősei a Csíkszentkirályról áttelepülő Andrássy családot követték. Az elnök hosszan beszélt a két nép, a magyar és a székely ősidőkbe visszanyúló egymásrautaltságáról és hangsúlyozta, hogy az idők során az egyetemes magyarság élete akkor élte meg csúcspontjait, amikor a békés kultúra- és civilizációteremtő magyar nép összefogása a harcias székely katonanéppel teljessé vált.

 

A rabláncot szétfeszítő tulipános kopjafát v. Tokay Rozália, az MVSZ Erdélyi Országos Tanácsának elnöke, v. Benkő Emőke, az MVSZ Erdélyi Országos Tanácsának alelnöke, valamint Jakab Mihály Gyula lelkipásztor és Bartha Árpád helybéli fafaragó, korábbi RMDSZ-elnök közösen leplezték le.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8979/160510

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.