MixVK - Beharangozó: Az In vivo orvos-konferenciaMár kevesebb, mint három hónap van hátra a Magyarok IX. Világkongresszusának nyitányáig. Ezennel folytatjuk a Világkongresszus keretében sorra  kerülő 10 konferencia beharangozását. Most az In vivo orvos-konferencia Beharangozóját közöljük, melynek szerzői Dr. Horváth Szabolcs és Prof. Dr. Egyed Zsigmond Imre, a konferencia társelnökei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarok IX. Világkongresszusa

2016. augusztus 15-20. – Ópusztaszer – Székesfehérvár – Budapest – Pásztó

 

In vivo – orvos-konferencia

 

Beharangozó

 

Nihilista halálos fogyásunk, elszegényedést-, kiárusítást hozó gyarmatosításunk, tömeges képzetlenséggel járó szellemi kiszolgáltatottságunk, történelmi szétszórtságunkban való pusztulásunk   mellett nemzeti  sorskérdésünk tragikus betegség-  és halálozási mutatóink állapota. Az eddigi  nyolc „In vivo" anyaországi, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, tusnádfürdői, marosvásárhelyi, nagyváradi stb. orvos-kongresszus anyaországi, erdélyi (Bólyai Társaság, Marosvásárhelyi Orvosegyetem, KEOSZ, Erdélyi Múzeum Egyesület Orvosi Szakosztálya stb. ) orvosainak aggódó segítségével keresi a megoldást. A magyar nép Európa legbetegebb  nemzete.  Népességszámunk  minden évben egy kistelepülés számával  lesz kevesebb. 2014-ben 91,5 ezer gyermek született, az elmúlt 50 évben a  születési szám  évente 1%-kal csökkent (1964-ben 146 ezer).Csökken a munkaképes lakosság aránya, lassul a gazdasági növekedés. (2050-re a lakosság fele idősebb lesz 50 évesnél.) A teljes termékenységi arányszám is demográfiai válságra utal. A népesség fenntartásához szükséges 2,1 szint 2011-re 1,26-ra csökkent (Unió-átlag: 1,55). Házasságon kívül születik csaknem minden második gyermek (2014-ben 47,6%).  100 házasságra 164 házasságmegszűnés jutott. Fontos adat, hogy hány évet élhetünk meg egészségesen. A KSH adatai szerint a férfiak jelenleg 54, míg a nők 58 egészségben eltöltött évre számíthatnak születésükkor.

2013. évi uniós adatok szerint a magyarországi halálozási ráta az uniós átlagot közel harmadával meghaladja (így az ezer főre jutó halálozások száma 13,0, ami 4,1-el több mint az élve születéseké.) Napjainkban a leggyakoribb a szívinfarctus, a stroke, valamint a tüdőt, emlőt és emésztőrendszert érintő daganat. A daganatos halálozás a fiatal kor felé tolódik. A WHO adatai szerint napjainkban többen halnak meg rákban, mint maláriában, AIDS-ben és tbc-ben összesen. Az EU rákhalálozási statisztikák terén Magyarország áll az első helyen (100 ezer főre 247,5, EU-átlag: 177,6, Ciprus 127,2). A tüdőrák halálozása 1948 és 1997 között tízszeresére emelkedett. Hatszorosra a szájüreg rák, tizenhatszorosra a hasnyálmirigy neoplasia. 2013-ban a légcső-, hörgő-, és a tüdő rosszindulatú daganatait követően a vastagbélrák okozta a legtöbb halálesetet (5107). Visszafordíthatatlan folyamat az obstruktív tüdőbetegség (COPD). Évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, s 2,5 millió az ún. nagyivók száma (2016-os adat). A stroke mellett nő az Alzheimer és a Parkinsonos betegszám.

Kevés a képalkotó vizsgálathoz alkalmas eszközpark.

2014-ben 31500 magyar távozott külföldre, 46%-kal több mint 1 évvel korábban. 77%-uk nem érte el a 40 éves kort. Ezek közül 948 orvos vállalt külföldön munkát, így az elvándorolt orvosszám meghaladta a 6000-t. Folyamatosan nő a nővérkivándorlás. Az itthonmaradt és elöregedett eü.-i dolgozók túlterheltek, több állást kényszerülnek betölteni, kifáradtak, egy részük „kiégett".

A Magyar Örökség Díjas Szent Rókus Kórház (Európa 3. legrégibb kórháza, az ún. „Pesti Polgári Köz Ispotály"), Semmelweis a magyar anyák megmentőjének kórháza, Flór Ferenc a kloroform altatás bevezetőjének kórháza, Bene Ferenc, a hazai himlőoltás megszervezője, Donáth és Stein Európa első rtg. osztályának kialakítója, Árkövy, a világ első stomatológiai klinikájának megszervezője, híres, alig felsorolható, néhai nagy orvosok áldott tevékenyégének színhelye (Krepuska, Hültl, Manninger, Götze, Kubányi, Pommersheim, Entz, Haynal, Réthy, Herczel, Laufenauer stb.) nemzeti elkötelezettségű utódokkal,  kiegészülve nagymúltú hazai és erdélyi intézmények szakembereivel próbálnak a ránk szakadt nemzeti katasztrofális helyzettel megbirkózni. Utat, kitörést keresnek. Beszámolnak az első magyar tüdőtranszplantációról, immunológiai, nephrológiai, onkológiai, kardiológiai, szájsebészeti, modern saját kutatásaik elektrofiziológiai kérdéskörét, érdekes neurológiai kórképeket elemeznek, orvostörténeti-, Kárpát-medencei idegsebészeti körképről tájékoztatnak, thrombózishajlam fokozódásának népegészségügyi jelentőségéről, a  thrombózishajlamú várandósok ellátásának modern megelőző kezeléséről adnak számot, bepillantást engednek a hungarikumként számontartott védőnői hálózat kialakításáról, keresve a súlyos egészségpolitikai helyzet korábbi rossz döntéseinek okát, keresve a kiutat, optimista reményt sugalmazva.

 

 

Dr. Horváth Szabolcs                                             Prof. Dr. Egyed Zsigmond Imre

           MTA kandidátus, docens                                          Marosvásárhelyi Orvosegyetem

                      az „In vivo" orvoskonferencia Szervező Bizottságának társelnökei

 

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8998/160601

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.