1945. június, Pozsonyligetfalu: Államilag szervezett magyar- és németirtás Szlovákiában - konferencia és megemlékezés


Magas színvonalú és bátor következtetéseket megfogalmazó tudományos konferenciát szerveztek Pozsonyban Dunajszky Géza vezetésével. Délután Pozsonyligetfaluban megemlékeztek az 1945 júniusában a csehszlovák hadsereg által tömeggyilkosság-sorozattal kivégzett magyar és német áldozatokról és megkoszorúzták a tavaly kialakított emlékhelyet. Este a pozsonyi ferences templomban magyar nyelvű emlékmise hangzott el az áldozatokért.

A Magyarok Világszövetségét Patrubány Miklós elnök vezetésével háromtagú küldöttség képviselte a pozsonyi és pozsonyligetfalui rendezvényeken. A magas szintű konferenciát Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, volt szlovákiai államelnök-jelölt nyitotta meg. A szinkrontolmácsolással, magyar és szlovák nyelven elhangzott előadások legfontosabb tanulságát Szabó József előadó fogalmazta meg, miszerint 1945-ben Csehszlovákia mind csehországi, mind szlovákiai részén államilag szervezett és az állam karhatalmi erői által végrehajtott tömeggyilkosság-sorozattal etnikai tisztogatást hajtottak végre, amelynek áldozatai németek és magyarok voltak. Mire az állam 1945 júniusában elrendelte a nemzetbiztonsági minisztérium keretében a munkatáboroknak álcázott megsemmisítő táborok számbavételét és mire szeptemberre ez a munka elvégeztetett, a németellenes és magyarellenes népirtás befejeztetett.

Patrubány Miklós felszólalásában méltatta a konferencia szervezőit és bejelentette: a Magyarok Világszövetsége 15 éve foglalkozik a pozsonyligetfalui magyarellenes népirtással, tudomása szerint az áldozatok között van 90, állítólag csíki származású székely levente is, akiket Németországból hazatérőben tartóztattak le és végeztek ki egyenként tarkólövéssel. Dunajszky Géza válaszában elmondta, vannak arra utaló információk, melyek szerint a 90 kivégzett levente valóban székely volt.

A Magyarok Világszövetsége igényt tart a tömegsír feltárására és a székely leventék Székelyföldön való méltó eltemetésére.

 

A konferencia elnöksége

 

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke

 

Koszorúzás az áldozatok emlékművénél

 

Szentmise az áldozatok emlékére a pozsonyi ferences templomban

 

Az MVSZ küldöttsége                                                                                                                   Fotók: Amália Petrasova

                                                                                 

MVSZ Sajtószolgálat

8928/160704

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.