75 éve tért haza a Bácska, a Muraköz és a Baranya-háromszög


75 évvel ezelőtt, 1941. április 11-én tért haza trianoni elszakítottságából a Bácska, a Muraköz és a Baranya-háromszög. Alább részletet közlünk a Hegyvidéki Trianon Társaság megemlékező közleményéből.

 

 

 

 

1941. ÁPRILIS 11.

Bácska  - Muraköz -  Baranya-háromszög  hazatért

A Magyar Szent Korona oltalma alá

A Magyar Királyi Honvédség, a jugoszláv légierő és a Magyarországra támadó határőr egységek ellen már 1941. április 6-a után harcra kényszerült.

„A 3. hadsereg Szabadkától nyugatra jól összefogott súllyal törje át az erődvonalakat, nyugatról kerítse be és semmisítse meg a jugoszláv erőket. A gyorsan mozgó csapatokkal lehetőleg a Ferenc-csatornától délre előretörni, mielőbb elérni a Duna vonalát és birtokba venni az átjárókat. A 11. dandár a hadsereg jobb szárnyán támad azzal a feladattal, hogy a baranyai háromszöget birtokba vegye. "
(Részlet a Honvéd Vezérkar főnöke április 9-i hadműveleti intézkedéséből

Jugoszlávia teljes széthullása után április 10-én a horvát usztasák kikiáltották Horvátország függetlenségét. Az egykor az antant hatalmak által összetákolt jugoszláv képződmény megszűnt létezni.

 

A Magyar Szent Korona Országai, a Magyar Királyság 1941-ben

 

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8949/160410

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 

 

 

 

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.