Petőriért! - A temetést helyettesítő kegyeleti aktus a Fiumei úti sírkertben - 2015. július 17.


„Mennyei Atyánk, tudatosítsd bennünk, hogy nem a reformkor napfénye és öröme, hanem Szibériánk mutatja meg igazában, mi lakik bennünk, és kik vagyunk?" – fohászkodott a Fiumei úti temetőben Kéri Tamás lelkész, aki saját szavai szerint az Anyaország nevében köszöntötte Petőfi Sándor nyughelyre talált hamvait. Krizbai Imre erdélyi református lelkész beszéde fontos üzenet Fehéregyházára. Morvai Ferenc csak röviden szólt, és itt is „szerényen" az eljövendő „Morvaikról, Petőfikről" beszélt. A temetői rendezvény bemondója sokat mondó megjegyzést tett.

 

Hangfelvételről bejátszott Himnusszal kezdődött és Székely Himnusszal valamint Szózattal végződött a Fiumei úti temetőben július 17-én délelőtt az a kegyeleti aktus, amely a meghirdetett Petőfi-temetést helyettesítette, egy lezárt sír előtt.

 

Krizbai Imre baróti (Székelyföld, Erdővidék, Bardoc fiúszék) református lelkész arról beszélt, hogy Mózes is kiásta, és népe magával vitte József hamvait. Krizbai Imre 1977-1990 között tizenhárom évig Fehéregyházán, Petőfi Sándor eltűnésének helyszínén volt lelkész. Az ő megjelenése egy Petőfi-temetésen a fehéregyházi kötődésű emberek körében elsőként legitimálja azt a gondolatot, hogy Petőfi Sándor hamvait nem Fehéregyháza földje őrzi.

 

Kéri Tamás lelkész a Petőfi Sándor életében 1842-49 között lezajlott hét bő esztendőről beszélt, amit törvényszerűen követett a szibériai szenvedés, a hét szűk esztendő, 1849-56 között.

 

Morvai Ferenc elhelyezett a lezárt sír fenntartott nyílásában egy időkapszulát, benne a Petőfi-hamvak általa ismert történetének dokumentumaival. A sírnál csak röviden szólt, itt is – miként délután a sportcsarnokban is –, Petőfi Sándorhoz hasonlítva magát: „Én megfogadom itt, Petőfi sírjánál, hogy ameddig erőm lesz, Petőfi szellemében, munkásságában fogok élni, és az utánam következő Morvaikat, Petőfiket arra inspirálom, hogy tartsuk meg mindazt, amit Petőfi Sándor megálmodott az igazság, a szabadság és a szerelem területén. (kiem. szerk.)

 

A temetői aktus bemondója érdekes megjegyzést tett: „A MEGAMORV Petőfi Bizottság az egész kutatásnak a levezénylője volt a kezdetektől, nem csak a jelen pillanatig, hanem a folytatás is az övék, hiszen megvívták a küzdelmet." Vajon milyen folytatás következik a „hamvak eltemetése" után?

 

 

                    Krizbai Imre volt fehéregyházi, jelenleg baróti református lelkész

 

                   Kéri Tamás az Anyaország nevében köszöntötte az elföldelt hamvakat

 

               Morvai Ferenc „szerényen" az eljövendő „Morvaikat, Petőfiket" szólította meg

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8695/150719

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.