MVSZ: Nyilatkozat Petőfi Sándor temetésének ügyében


Nyilatkozat Petőfi Sándor temetésének ügyében

 

A  Magyarok Világszövetsége mindenkor elismeréssel szólt arról a magánkezdeményezésről, amely Petőfi Sándor maradványainak keresésére indult Szibériába és – magyar, amerikai, orosz antropológusok vizsgálatai alapján – meggyőződött arról, hogy ott valóban a költő hamvait tárták fel és hozták el. Ezért – miután az több mint évtizede holtvágányra került – 2010-ben maga állt Petőfi Sándor hamvainak a haza földjébe történő eltemetése ügyének élére.

 

A legnagyobb magyar költő temetésére azonban csak méltó módon kerülhet sor, s ez nem feltétlenül azoknak a kiváltsága, akik a feltárásban úttörő munkát végeztek, hanem a nemzet egészének kötelessége, amelyből a hamvak megtalálóin túl, a magyar állam ugyanúgy nem hiányozhat, mint azok, akik a Petőfi-kérdést jelentőségének megfelelően kezelték, és a nemzeti kegyelet megadásának kötelességére hívtak.

 

Ezért a Morvai Ferenc által 2015. július 17-re meghirdetett Petőfi-temetéssel kapcsolatban az alábbi fenntartásainknak adunk hangot:

 

  • amennyiben Morvai Ferencnek nincsenek birtokában a költő földi maradványai, hanem annak csupán egy töredéke, akkor figyelmeztetnünk kell: megengedhetetlen, hogy ezek a hamvak „Petőfi-temetések" esetleges sorozatának legyenek a tárgyai;
  • a nemzettől egyébként sem sajátíthatja ki a végtisztesség megadását egy magát tömegnek hirdető, valójában jelentéktelen, kis csoport, melynek korábbi, alapító tagjai sem adják a nevüket a temetésnek ehhez a módjához;
  • amennyiben a temetés kisajátítása egyéb, hátsó szándékkal is történik – például nyitánynak szánják egy politikai párt alapításához – az Petőfi Sándornak holtában való meggyalázását és a  magyar nemzet megalázását jelentheti.

 

Az MVSZ a valódi temetés méltó módjához és alkalmához kíván támogatást nyújtani.

 

 

Budapest, 2015. június 17-én

 

                                                                        Az MVSZ Petőfi Sándor Bizottsága

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8677it/150626

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.