Magyar megemlékezés Mindszenty József bíborosról – Rácz Sándor gondolata


Negyven évvel ezelőtt, 1975. május 6-án hunyt el Mindszenty József bíboros, Magyarország hercegprímása. Emléke előtt a Magyarok Világszövetsége három közleménnyel tiszteleg: amerikai, orosz és magyar megemlékezéssel. Ebben a közleményben egy különleges magyarországi megemlékezésről tudósítunk.

 

 

Rácz Sándor, akit 1956. november 16-án, 23 évesen a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnökévé választottak, aki Kádár János cselszövésével történt letartóztatásáig és életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltetéséig, gyakorlatilag Magyarországnak a forradalom által megválasztott vezetője volt, ötven évvel később, az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére 2006-ban egy emlék-kiállítást szervezett. A kiállításon '56-os hősök, vértanúk szerepeltek, mindenkinek fényképe alatt egy  Rácz Sándor által megszövegezett képaláírás szerepelt.  Mindszenty József fényképe alá ezt írta Rácz Sándor: „Ő mentette a zsidókat, és mentette volna a magyarokat is, ha a zsidók hagyják."

 

A kiállítást két év alatt számos helyszínen ezrek tekintették meg, mígnem 2008. októberében, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogató turisták egyike felháborodott olvasói levelet küldött a Népszabadságnak, nyílt antiszemitizmusnak címkézve a Mindszenty-kép alatti szöveget. Rácz Sándor másnap válaszolt az olvasói levélre, amit a Népszabadság – becsületére váljék – le is közölt, és ezzel az ügy le is zárult. Alább közzétesszük mi is Rácz Sándor levelét, amely voltaképpen Mindszenty József hercegprímás sorsát eleveníti meg.

 

 

 

Sóskuti Tamásné

Budapest

 

Az a kor, melyben Mindszenty hercegprímás és én éltünk, fájdalmas, mély nyomokat hagyott az életünkben.

Ezeket a fájdalmakat polemizált újságcikkekkel nem lehet kezelni.

Az ártatlan felirat a kép alatt az általam ismert igazságot tartalmazza.

De akik emiatt rögtön antiszemitizmust kiáltanak, azoknak az irányultságával van baj.

Kérem, vegye elő a korabeli újságokat, és olvasás közben tegye fel a kérdéseket!

Ki volt az ország akkori vezetője (1948 Karácsonya)?

Ki adta ki a letartóztatási parancsot?

Ki vitette a magyarországi hercegprímást az Andrássy út 60-ba?

Kik és milyen módszerekkel vallatták?

Ha a kérdésekre pontos és igaz választ kap, akkor meg fogja érteni a kép alatti írást.

„Ő mentette a zsidókat, és mentette volna a magyarokat is, ha a zsidók hagyják."

 

                                               Rácz Sándor

                   a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke,

                      akit életfogytiglani börtönre ítéltek 1958-ban,

               ma a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke is

 

 

Emlékeztető melléklet:

 

1944-ben Mindszenty folyamatosan igyekezett menteni a zsidókat a nácik elől. Sokukat a saját házában rejtett el." ( John W. Mc Cormack szenátor beszéde az amerikai Kongresszusban. The Hungarian Observer 1954. február-március)

 

         A felszabadulásnak hazudott szovjet megszállást követően, 1948. december 26-án, Karácsony másnapján letartóztatták Mindszenty József bíboros hercegprímást.  Ekkor a szovjetek által megszállt Magyarország vezetői: Rákosi Mátyás, Gerő Ernő, Farkas Mihály, Péter Gábor, valamennyien zsidó származásúak.

        

Mindszenty hercegprímást az ÁVH börtönéből az 1956-os Magyar Forradalom szabadítja ki, melynek eltiprói élete végéig tartó száműzetésbe kényszerítik.

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8633/150508

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 

 

        

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.