Fwd: Orosz megemlékezés Mindszenty József bíborosról... Esztergomban


Negyven évvel ezelőtt, 1975. május 6-án hunyt el Mindszenty József bíboros, Magyarország hercegprímása. Emléke előtt a Magyarok Világszövetsége három közleménnyel tiszteleg: amerikai, orosz és magyar megemlékezéssel. Ebben a közleményben egy orosz megemlékezésről tudósítunk, Esztergomból…(!?)

 

Az orosz Békességszerzők és Béke Alapítvány Mindszenty József bíboros, Magyarország hercegprímása halálának 40. évfordulója alkalmából egészalakos bronzszoborral ajándékozta meg Esztergom városát.

 

Vlagyimir Szurovcev szobrászművész alkotása életnagyságúnál nagyobb, magas támlájú székben ülő bronz alak. Andrej Csizsik, a szobrot felajánló Békességszerzők és Béke Alapítvány kuratóriumi elnöke Mindszenty Józsefet a "béke állampolgárának" nevezte, és sorsát, munkásságát a harcosan antikommunista Tyihon pátriárkáéhoz hasonlította – tájékoztatott az MTI.

 

 

Mindszenty József 1945 szeptemberében lett a magyar katolikus egyház feje, XII. Piusz pápa előbb esztergomi érsekké, pár hónappal később bíborossá nevezte ki. 1948. december 26-án jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélték.

 

A börtönben azért, hogy megtörjék, több héten keresztül nem hagyták elaludni, és akarat-gyengítő gyógyszereket adagoltak neki erőszakkal. Minden éjszaka három órán keresztül, ütlegek közepette meztelenül kellett futnia a börtön pincéjében. Közben háromszor lefektették a betonpadlóra és végigbotozták. Tették ezt heteken át, minden éjszaka.

 

Az 1956-os forradalom kitörése után, október 30-án szabadult ki fogságából.

A bíboros a szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. 1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment. 1975. május 6-án halt meg, Mariazell-ben temették el. Végakarata az volt, hogy Magyarország felszabadulása után földi maradványait temessék a Haza földjébe.

A magyar Legfelsőbb Bíróság 1990. május 18-án  kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan.

 

Holttestét – kegyeletsértéssel, még a szovjet csapatok kivonulása előtt – 1991. május 4-én hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájában.

 

Boldoggá avatása csigalassúsággal halad.

 

Fotó: Csaba László

 

 

 

 

 

Közleményünk egy MTI tudósítás felhasználásával készült.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8631/150508

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetségének létértelme abból fakad, hogy a magyar nemzet a XX. század két világháborúja következtében szétszakítottságban él, és a kommunista, majd a globalizációs és uniós erőtérben a magyar állam államközi egyezmények alávetettségében működik. (Alapszabály)

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.