Petőfiért! - Petőfi Sándor Intézet születik


Konzorciumként kezdi meg működését a Magyarok Világszövetsége és a nagykaposi (Felvidék) székhelyű Prosperitas Alapítvány, mint jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, valamint Alekszej Vasziljevics Tyivanyenko, az oroszországi Burját Köztársaság fővárosában, Ulan-Ude-ben élő professzor alapításával létrehozott Petőfi Sándor Intézet.

 

A Petőfi-életmű kutatásán és népszerűsítésén kívül kiemelt feladata lesz ennek az intézménynek, hogy segítse azon kutatók munkáját, akik nagy költőnk szibériai életszakaszával foglalkoztak. A megszülető Petőfi Sándor Intézet szakmai irányítását Kiss Endre József, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának igazgatója, az MVSZ Elnökségének és Petőfi Sándor Bizottságának tagja vállalta.

 

A Petőfi Sándor Intézet a Nagykapos közelében fekvő felvidéki Bély községben található Sennyey-kastélyban működik majd. Sennyey István, II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem első generálisa, majd kancellárja egykori otthonát, mely a kommunizmus évtizedeiben teljesen lepusztult, Fuksz Sándor, az MVSZ elnökhelyettese, egyben Petőfi Sándor Bizottságának koordinátora újíttatta fel.

 

Amint arról már hírt adtunk, a Petőfi Sándor Intézet első rendezvénye egy március 14-én megnyitandó kiállítás leszPetőfi Sándor Szibériában címmel.

 

 

 

A felújított bélyi Sennyey-kastély…

 

… és a felújítás előtti állapota

 

MVSZ Sajtószolgálat

8553/150310

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is. Hírlevelünkről való leiratkozáshoz, küldjön üres levelet a sajtoszolgalat@mvsz.hu címre, amelynek tárgy-rovatában mindössze ennyit közöl: Leiratkozás.

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.