Erdélyi magyar üzenet december 1-re: "Újra kell értékelnünk viszonyunkat a román államhoz." 

A Magyarok Világszövetsége teljes mértékben szolidáris az erdélyi magyar református egyházzal, az erdélyi magyar nemzeti közösséggel a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében született elfogadhatatlan ítélet miatt – nyilatkozta sajtószolgálatunknak az MVSZ elnöke, Patrubány Miklós, az Erdélyi Református Egyházkerület rendkívüli közgyűlésének határozataira utalva. A közfelháborodást kiváltó román bírói ítélet után összehívott rendkívüli közgyűlésen Kató Béla püspök felajánlotta lemondását, és lemondott a román államtól kapott fizetésről, a kongruáról, mondva: „Nem fogadhatom el egy olyan államtól, amelyik ilyen ítéletet hozott fölöttünk" – idézi a püspököt az MTI.

 

Két nappal december 1-je, Romániának Erdély 1918-as román megszállására időzített állami ünnepe előtt Kolozsváron, a Kétágú templomban ülésezett az Erdélyi Magyar Református Egyházkerület rendkívüli közgyűlése, amelyet  azért hívtak össze mert a ploiesti-i táblabíróság jogerősen elvette a Református Székely Mikó Kollégiumot az Egyházkerülettől.

 

„Azt az egyházat, amely közel ötszáz esztendeig hitte, vallotta és gyakorolta a tíz parancsolat betartását, most csalásért, hamisításért, mások vagyonának az ellopásáért ítélték el. Az ilyen egyházat szerintem azonnal be kell záratni, vezetőit börtönbüntetésre kell ítélni, mert félrevezettek egy egész országot, egy egész világot" – tájékoztat Kató Béla püspök felháborodott kijelentéséről az MTI.

 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere pedig így fogalmazott:

„Újra kell értékelni a viszonyunkat a román államhoz. Lehetünk-e lojálisak egy olyan államhoz, mely kifoszt, másodrangú állampolgárnak tekint."

 

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület honlapja így tudósít (kattintás az alábbi címre):

Meghalt a román demokrácia az erdélyi reformátusok számára

 

A rendkívüli közgyűlés az alábbi követeléseket foglalta határozatba meg:

 

Követeljük:
– Egyházaink minden, a kommunizmusban és a jelenkorban elkobzott, államosított és újraállamosított ingatlanának azonnali visszaszolgáltatását;
– Egyházaink törvényadta jogát, a felekezeti oktatás minden szintjére, érvényesíteni és betartani;
– Egyforma bánásmódot minden romániai egyház számára
– Hogy Románia tegyen eleget a nemzetközileg vállalt kötelezettségeinek a restitúciót illetően;
– Hogy az Európai Unió illetékes szervei és a világ felelős államai hassanak oda, hogy Románia tartsa tiszteletben minden egyház és magánszemély tulajdonhoz való jogát és ne folytathassa szabadon és büntetlenül ezen alapvető jog megcsúfolását;
– A Strassbourgi Bíróságnak a Római-Katolikus Egyház ügyében hozott döntését, amelyet a Hivatalos Közlöny 200/09.04.2013-ban közölt érvényesítse nemcsak a gyulafehérvári Batthyaneum ügyében, hanem a Református Székely Mikó Kollégium esetében is;

Fotók: www.reformatus.ro

 

MVSZ Sajtószolgálat

8476/141130

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot." (MVSZ Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.