Újra együtt! - 7 év készülődés a népszavazás előtt


A tíz évvel ezelőtti népszavazásról, amelyet az MVSZ a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaadásáért kezdeményezett, mindmáig egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelennek meg.  Vezető kormánypárti politikusok 2004. december 5-ét a nemzet életében egy új korszak kezdetének nevezik (Kövér László), vagy éppenséggel az igenek akkori győzelmére hivatkozva indítványozzák az állampolgársági törvény kedvezményes honosítást lehetővé tevő módosítását (Semjén Zsolt). De ugyancsak kormánypárti körökből lépten-nyomon megfogalmazódik az  a vád, hogy az MVSZ nem készítette volna elég gondosan fel a magyar társadalmat a kettős állampolgárság ügyére. A valóság teljesen más.

 

A valóság az, hogy a Magyarok Világszövetsége, mielőtt 2003. augusztus 18-án eldöntötte volna, hogy népszavazásra viszi az ügyet, 7 éven keresztül győzködte a magyar politikai osztályt a külhoni magyarok magyar állampolgársága visszaadásának szükségességéről. E 7 év alatt az MVSZ végigjárta a politikai befolyásolás békés eszközökkel bejárható teljes útját: a kérdés felvetésétől az európai gyakorlat számbavételén és ismertetésén át, el egészen egy teljesen új jogintézmény, a külhoni magyar állampolgárság fogalmának kidolgozásáig.

 

A 7 éves szélmalomharc egyik fontos mozzanata volt az akkor Patrubány Miklós kiadásában megjelenő Magyar Kisebbség című nemzetpolitikai szemle összevont, dupla számának megjelentetése, amelyet kimondottan a kettős állampolgárság kérdéskörének szenteltek, bemutatva más európai államok ez irányú joggyakorlatát. Az 1999-ben kiadott 450 oldalas kötetet ingyenesen eljuttatták mind a 386 országgyűlési képviselőnek. Nem sok haszonnal…

A képviselők és a kormány ahelyett, hogy megosztották volna a hasznos ismereteket Magyarország polgáraival, sokan még 2004-ben is, amikor a népszavazás már az „ablakon kopogott", a tárgykörben felkészületlenek voltak.

 

Alább bemutatjuk a Magyar Kisebbség nemzetpolitikai szemle szóban forgó duplaszámát, amely a kettős állampolgárság fogalomkörét járta körül.

 

Korábban írtuk:

 

Újra együtt! - Felhívás

 

Újra együtt! - Nagygyűlés egy erős nemzetért a Kossuth téren

 

 

 

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8470/141126

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot."

(MVSZ Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

 

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.