Székely biztatás Bretagne-nak


Patrick Malrieu, a Breton Kulturális Intézet elnöke Nantes-ban átvette a székely lobogót Patrubány Miklóstól, a Magyarok Világszövetségének elnökétől, aki azt a következő szavakkal adta át: "Kívánok sok sikert Bretagne-nak az autonómiáért folytatott harcában. Ha majd egy napon egymás mellett látják a kék égen a Napot és a Holdat, tudniuk kell, hogy eljött a székely nép napja. És lehet, hogy a Breatagne-é is!"

 
Patrubány Miklós és dr. Léh Tibor, az MVSZ Franciaországi Országos Tanácsának elnöke november 15-én, a franciaországi Nantes-ban részt vett egy konferencián, amelyet a Breton Kulturális Intézet szervezett Bretagne újraegyesítéséért.

Patrubány Miklós a székely nép sok ezer éves történelméről, a Székely Nemzetgyűlések történetéről és jelenlegi, a Ditrói Székely Nemzetgyűlés határozataiban megfogalmazott önrendelkezési törekvéseiről tartott francia nyelvű előadást. Dr. Léh Tibor az EU régiópolitikájának sarkalatos elemeit ismertette.
Bretagne déli részét, amelynek központja a négyszázezres Nantes, 1941-ben, a Vichy-kormány idején csatolták el Bretagne-tól, egy mesterségesen létrehozott, Loire-Atlantique nevű térséghez. A francia állam mai napig nem hajlandó az elcsatolt résznek Bretagne történelmi régiójához való visszatérését engedélyezni. A kelta anyanyelvüket tömegesen elfelejtő bretonok számára Bretagne egységének a francia állam keretein belül történő újbóli helyreállítása a legfőbb cél. Kimondott autonómia-törekvéseket még nem fogalmaztak meg. Jelenleg 4,5 millióan vallják magukat bretonnak, de csak  200 ezren beszélik a breton nyelvet.

A bretonok meleg fogadtatásban részesítették a magyar nemzet követeit.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8457/141119

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot."

(MVSZ Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.