Kolozsváron mosoly ül az emberek arcán

Húszezren tüntettek hajnalig Kolozsvár főterén, követelve a külföldi szavazóhelyiségek nyitva tartásának meghosszabbítását. Erdély fővárosa háromnegyedes többséggel szavazott Klaus Iohannisra, Románia szász nemzetiségű új államelnökére. Hétfőn Kolozsvár utcáin mosoly ült az emberek arcán.

 

Klaus Iohannis, Nagyszeben polgármestere nyerte a romániai elnökválasztás második fordulóját. Legnagyobb háttértámogatója az Európai Unió vezető hatalma, Németország volt – pusztán a román szavazók hozzá fűződő reményei folytán.

Ezzel a választással Romániának látványosan megnőttek EU-s felemelkedési esélyei. A „német kapcsolat" már egyszer gazdagon gyümölcsözött Románia számára, hiszen az „újsághirdetéssel" verbuvált Hohenzollern királyi dinasztia röpke fél évszázad alatt egy jelentéktelen kis államot – a Kárpátokat kifliszerűen ölelő Moldva és Havasalföld egyesült fejedelemségét – a Tiszától a Dnyeszteren túlig terjedő európai nagyhatalommá növelte.

A kolozsvári utcán az a tréfás megjegyzés is elterjedt, hogy a város lakosai azért szavaztak ily nagy arányban a szász jelöltre, mert annak keresztneve – Klaus – benne foglaltatik a város német nevében: Klausenburg.

Iohannistól az erdélyi magyarok nem remélhetik nemzeti törekvéseik támogatását, hiszen kampányában ő nem csak azt tűrte szó nélkül, hogy a románoknak tett engedményként a nevét ne J-vel, hanem I-vel írják, hanem még a szászság 800 éves, példa nélküli autonómiáját is letagadta ezért, hogy „csípőből" elutasíthassa Székelyföld autonómiáját. Tényként lehet viszont kezelni, hogy Klaus Iohannis elnöksége alatt Románia távolodhat a Balkántól és közeledhet Európához. A korrupció is várhatóan alacsonyabb fokra vált.

Sok elemző figyelemreméltónak ítéli, hogy Iohannis legyőzhette azt a Victor Pontát, aki nagyromán érzelmek korbácsolásával és ortodox voltának hangoztatásával kampányolt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ortodox egyház megosztott volt, hiszen legfőbb támogatottja és egy évtizeden keresztüli politikai haszonélvezője, Traian Băsescu, leköszönő államelnök mindent elkövetett nagy ellenfelének, Victor Pontának gyengítésért.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8453/141117

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot."

(MVSZ Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.