A Magyar Békekör a Magyarországra gyakorolt amerikai nyomásról


A Simó Endre vezette Magyar Szociális Fórum által életre hívott Magyar Békekör újabb figyelemre méltó állásfoglalást tett közzé. Ezúttal a Magyarországra gyakorolt amerikai nyomásról. Alább továbbítjuk.


Magyar Békekör a Magyarországra gyakorolt amerikai nyomásról

Budapest, 2014. november 9. vasárnap (MSZF)


     A Magyar Békekört (MB) alkotó szervezetek november 7-i tanácskozásukon kialakították álláspontjukat az Egyesült Államok Magyarországra gyakorolt nyomásával kapcsolatban, hogy hagyjon fel a keleti nyitás politikájával, tartson ki a NATO oroszellenes szankciói mellett, és ne hagyja felépíteni a Déli Áramlat gázvezetéket – tudatta a Magyar Szociális Fórum vasárnap. Alább közreadjuk az MB állásfoglalását:

     A Magyar Békekör Magyarország nemzeti érdekének tartja a keleti nyitás politikáját, és a jó viszony ápolását Oroszországgal, Kínával, az eurázsiai gazdasági közösséggel. Nemzeti érdekünknek tartjuk a szankcióktól mentes, zavartalan gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, és a magyar nemzetgazdasági fejlődés szempontjából alapvetően fontos energiaellátás biztosítását, a Déli Áramlat gázvezeték felépítését.

     A magyar emberből nem vált ki jó benyomást, hogy Magyarország legfőbb NATO-szövetségese, az Amerikai Egyesült Államok a magyar nemzeti érdekekkel ellentétes irányba akarja terelni hazánk politikáját, és ránk kényszeríteni saját akaratát. Úgy látjuk, hogy Washington a korrupció ellen folytatott jogos és helyénvaló fellépés leplében meg akarja akadályozni a Kelettel épülő jó viszonyunkat, és a nemzetgazdaság modern fejlesztéséhez, a Déli Áramlat felépítéséhez fűződő jogunkat. Ezt támasztják alá André Goodfriend, az USA budapesti ideiglenes ügyvivőjének október 24-i budapesti sajtóértekezletén elhangzott, Reuters által idézett kijelentései is.

    A szankciópolitika nem szolgálja a békés megoldást Ukrajnában, és visszaüt az Európai Unióra, benne Magyarországra. A békés rendezés nem Oroszország „megbüntetése" révén tárul fel, hanem Oroszország fejlődéshez fűződő jogának maradéktalan elismerése révén, hasonlóképpen hazánk jogának elismeréséhez a nemzeti fejlődéshez.

    A Magyar Békekör felhívja a magyar közvélemény figyelmét arra, hogy – a washingtoni nyomással ellentétesen Moszkvából semmiféle nyomás nem tapasztalható arra, hogy Magyarország ne éljen jó viszonyban és barátságban Amerikával és az EU-val.

    A Magyar Békekör meggyőződése szerint Magyarországnak baráti jó viszonyhoz fűződik érdeke Kelettel és Nyugattal egyaránt. Saját érdekéből kiindulva elő kell segítenie a katonai szembenálláson túlmutató békés együttélést és együttműködést az új ázsiai erőpólus és a Nyugat között. A békés jövő érdekében a MB fontosnak tartja a civil diplomácia aktivizálását idehaza és európai szinten. Élni kíván a Varsói Egyetemen november 22-23. között rendezett közép-és kelet-európai tanácskozás kínálta lehetőséggel, hogy európai civil konferenciát kezdeményezzen egy új biztonsági és együttműködési rendszer kialakításáért. A szervezetek felhatalmazták Simó Endrét, a Magyar Szociális Fórum alapítóját, hogy varsói előadásán javasolja Budapestet ennek a civil konferenciának a helyszínéül.

    Tekintettel arra, hogy a magyar kormány keleti nyitás politikája több ponton találkozik a Magyar Békekör irányvonalával, találkozót kezdeményezünk a kormány megbízottaival, hogy társadalmilag is alátámasszunk egy jövőbe mutató, ígéretes folyamatot. Az MB az ezzel kapcsolatos megkeresést még a héten eljuttatja a kormány illetékeseinek.+++

Kiadta: A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal

 

Az MVSZ álláspontját az ukrán válsággal kapcsolatban az alábbi közlemények tartalmazzák:

 

Aláírásgyűjtésbe kezd az MVSZ: "Ne vigyék a kárpátaljai magyar fiatalokat ágyútölteléknek az ukrajnai konfliktusokba!"

 

Felelősségünk az ukrán válság idején - az MVSZ Elnökségének nyilatkozata

 

Kárpátalja többségi népe, a ruszinok

 

 

Továbbította az MVSZ Sajtószolgálat

8445/141110

  

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot."

(MVSZ Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.