Putyin elnök beszéde a szocsi Valdai Club konferencián - angolul beszélők előnyben


Október 24-én, a Fekete-tenger parti Szocsiban a háromnapos nemzetközi Valdai Club konferencia záró mozzanataként Vladimir Putyin orosz elnök háromórás pódiumbeszélgetésen vett részt Dominique de Villepin Franciaország volt miniszterelnöke (2005-2007) és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár (2000-2007) társaságában. Az ez évi értekezlet címe: Világrend: Új szabályok, vagy semmilyen szabály?

 

A pódiumbeszélgetés első órájában Vladimir Putyin mondott félórás beszédet, majd Dominique de Villepin és Wolfgang Schüssel. Ezt követőn két órán keresztül Putyin elnök válaszolt a hallgatóságot alkotó újságírók és politikai szakértők kérdéseire.

 

Az orosz elnök elsősorban az Amerikai Egyesült Államokat tette felelőssé a világpolitikában kialakult veszélyes folyamatokért, beleértve az Iszlám Államot és az ukrajnai konfliktust. Így fogalmazott: „Úgy viselkedett, mint egy újgazdag, aki hirtelen hatalmas vagyonra tett szert – ebben az esetben a világhatalomra." Ahelyett, hogy hatalmát bölcsen használta volna – mondta az orosz elnök – egy egyoldalú és igazságtalan világot alakított ki.

 

A londoni The Guardian, amelynek szerkesztője a pódiumbeszélgetés fő moderátora volt, a következő mondatot emelte ki az orosz elnök előadásából: „Az Amerikai Egyesült Államok kivételezettsége, az ahogyan megvalósítja vezető szerepét, valóban hasznos? És világszerte történő beavatkozásuk valóban békét és stabilitást hoz, haladás ez és a demokrácia csúcsa?  Talán lazítanunk kéne és élveznünk ezt a pompát? Nem!"

 

Putyin több ízben blamálta az 1956-os magyar forradalom leverése miatt zúgolódó ENSZ Közgyűlést lehúzott cipőjével az asztalra csapkodva csendre intő szovjet pártfőtitkárt, Nikita Szergejevics Hruscsovot.

 

A pódiumbeszélgetésen többször párhuzamot vontak Koszovó önrendelkezése és az ukrajnai konfliktus között, amely felvetés egy hónappal ezelőtt egy budapesti konferencián is élesen felvetődött.

 

A két órán keresztül záporozó kérdések között voltak „segítő" jellegűek és éles kérdések is. Tény, hogy a viszontkérdésekre nem volt lehetőség. Így akadt olyan kérdés is, amely megválaszolatlanul maradt.

 

A tanulságos pódiumbeszélgetés teljes, háromórás felvétele ide, vagy a fenti képre kattintva megtekinthető. Angolul beszélők előnyben.

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8421/141025

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot."

(MVSZ Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.