Jáki Sándor Teodóz OSB emlékezete


Jáki Sándor Teodóz OSB atyára (1929-2013), bencés szerzetesre emlékeztek egykori tanítványai és tisztelői a budapesti Szent Margit Gimnázium dísztermében október 17-én.

 

Ez alkalomból mutatták be a Teodóz atya életútját méltató, A vándorapostol c. kötetet Cs. Varga István professzor szerkesztésében, aki maga is az atya tanítványa volt. Jelen voltak és felszólalásaiban méltatták az atyát további egykori tanítványai: Várszegi Astrik püspök, pannonhalmi főapát, Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Kukorelli István egyetemi tanár, korábbi alkotmánybíró.

 

Nem tanítványként, hanem egykori tisztségviselő-társként, tisztelőjeként és kitüntetőjeként méltatta Jáki Sándor Teodóz atyát Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke.

 

Jáki Sándor Teodóz, miként Csontváry Kosztka Tivadar is, ötven éves korában találta meg igazi hívatását,  a bencés szerzetes a moldvai csángó magyarok istápolásában – mondta Patrubány Miklós. Neki köszönhetően 1990 óta Moldvában, a híres kacsikai Nagyboldogasszony napi búcsún évről-évre van magyar mise – emlékezett vissza Kozma Imre atya.

 

Jáki Sándor Teodóz tette közkinccsé a moldvai magyarok körében még élő Aranymiatyánk c. egyházi dalt, amelyet a legszebb magyar népi éneknek nevezett.

 

A Magyarok Világszövetsége a csángó-magyarok szolgálatáért 2002-ben A Magyar Nemzetért Ezüstéremmel tüntette ki Jáki Sándor Teodózt,aki az MVSZ tagja és Győr-Moson-Sopron megyei küldöttje is volt. A kitüntetett nevét viselő fát az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban 2004-ben avatták.

 

A Magyar Nemzetért Ezüstérem a Magyarok Világszövetségének legnagyobb, élő embernek járó kitüntetése, amelyet nem csak magyaroknak ítélnek oda. Példaként Tytti Isohookana Asunmaa asszonyt, korábbi finn kulturális minisztert említette Patrubány Miklós, aki hivatalos európai tanácsi megbízottként bizonyította, hogy a moldvai csángók egy archaikus magyar népcsoport, ezzel végképp lezárva azt az európai vitát, amelyet sovén román körök keltettek, a csángókat elmagyarosodott románoknak nevezve. Az MVSZ elnöke legfrissebb kitüntetettként Dr. Balogh Sándor amerikai politológus professzort említette, akit a közelmúltban azért tüntettek ki, mert teljes körűen bizonyította, hogy Amerika Amerigo Vespucci révén Szent Imre hercegről nyerte a nevét.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8412/141019

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot."

(MVSZ Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.