Emlékek egy házasságról - Csinta Samu az RMDSZ és az SZNT romló viszonyáról


Csinta Samu, az Erdélyi Napló főszerkesztője figyelemre méltó „futamot" közölt az RMDSZ és a Székely Nemzeti Tanács viszonyáról. Írását megjelentette az erdély.ma is. Sajtószolgálatunk innen továbbítja.

 

Forrás: 24ora.ro

Úgy tűnik, vége van az RMDSZ és a Székely Nemzeti Tanács közötti, még ha érdekorientált, de akkor is értelmes célokat szolgáló békés egymás mellett élésnek. Mert míg egy közös háztartásban a felek a legfeszültebb pillanatban is képesek kontrollálni gesztusaikat, még inkább a szavaikat, addig elméletileg mindig van visszaút. Egy határon túl azonban mindez lehetetlen, onnantól kezdve már a ki nem lőtt nyilak is sebeket okoznak, gennyesednek, fájnak, elviselhetetlenné válnak.

Az RMDSZ és az SZNT együttélését eddig a közös érdek bölcs felismerése tette lehetővé. A magyar kormánypárt oldaláról elsősorban a politikai értelemben konkurenciamentes állapot, amely úgy tette lehetővé az autonómia ügyének váltakozó intenzitású képviseletét, hogy közben nem kellett félni, mikor váltja aprópénzre az önrendelkezés egyelőre szimbolikus tőkéjét a következetesebb – vagy kevésbé beszorított – vetélytárs. Ugyanakkor az SZNT az RMDSZ helyett is nevükön nevezte a dolgokat, amihez aztán utóbbi szükség szerint csatlakozott, vagy elhatárolta magát tőle. Attól függően, hogy éppen érdekképviselet vagy pedig pártlogika mentén működő szövetségi megnyilvánulást követelt meg a rövidtávú politikai érdek.

A Székely Nemzeti Tanács számára is nélkülözhetetlen volt az RMDSZ partnersége. Az Izsák Balázs elnökölte alakulat ugyanis nem rendelkezik azzal a mozgósító erővel, szervezeti beágyazódással, de akár zsarolási potenciállal sem, amely alacsonyabb hőfokú nemzettudattal rendelkező tízezreket is képes az utcára terelni. Mindkét fél tudja: a tavaly októberi Székelyek Nagy Menetelése nem jöhetett volna létre az RMDSZ mozgósítása, illetve az SZNT következetessége, tiszta arcéle nélkül.Sok jel utal arra, hogy a százezres nagyságrendű megmozdulás üzenete célba ért. Többek között az immár közel egy éve vajúdó, az SZNT által szignált, az RMDSZ által is elfogadhatónak titulált eredetihez immár csak nyomaiban hasonlító autonómiastatútum-tervezet. Ennek nyilvánosság elé szivárogtatása volt az a nyíl, amely egy bizalmi alapon működő házasságba is képes mérget fecskendezni, hát még egy olyanba, amelynek tagjai sosem bíztak egymásban igazán. A józanság azt mondatja, hogy nem is bízhattak, hiszen a két fél sosem járt azonos úton. Az egyik igyekezett mások által már kipróbált, a székelység „terepismeretét" is figyelembe vevő, rejtekösvényeket csak a legszükségesebb helyzetben használó útvonalon közelíteni a célhoz. A másik pedig – ahogy a nem kicsit gúnyos mondás is tartja – ismert egy rövidebb utat az erdőn keresztül. Az erdőben pedig, ugyebár, sok minden történhet az arra haladókkal.

Csinta Samu
erdelyinaplo.ro

 

 

Továbbította az MVSZ Sajtószolgálat

8391/141001

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége, mint az összmagyarság érdekvédelmi szervezete, védőernyőként kíván működni minden magát magyarnak valló ember számára, bárhol éljen a világon. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.