Ojtoz (Oituz) csángó-magyarok lakta falu a Fekete-tenger partján


Vujity Tvrtko,  a TV2 munkatársa szenzációszámba menő  felfedezéséről közölt összeállítást a tévécsatorna: a Fekete-tenger Romániához csatolt partszakaszán, a Konstancától északra fekvő híres üdülővárostól, Mamaiatól alig pár km-re található az 500 lelket számláló Ojtoz (románul Oituz) nevű falucska, amelynek félezer katolikus vallású lakosa egytől-egyig Moldvából odatelepült, illetve már ott született csángó-magyar. Otthonaikban ma is magyarul beszélnek. A falu telepítése az I. világháborút követően, Nagy-Románia létrejötte után kezdődött.

 

A magyarok lakta Ojtoz falu létezéséről még az RMDSZ elnökének, Kelemen Hunornak sem volt tudomása. A riporter összeállításában több ízben is a legkeletibb magyar településnek nevezi.

 

Vujity Tvrtko és a felfedezését segítők – közöttük Diósi Felícia csángó-magyar író – méltók az elismerésre, még akkor is, ha ezt az alábbi megállapítást a közeljövőben korrigálniuk kell. A Magyarok Világszövetségének értesülései szerint ugyancsak magyarok lakják a Moldávia Köztársaság fővárosa, Chisinau (Kisjenő) közelében fekvő Orhei (Őrhely) nevű falut is.

 

Vujity Tvrtko összeállítása ide kattintva megtekinthető: http://tv2.hu/musoraink/naplo/157122_magyarok_konstancaban.html

 

Filmkockák a TV2 összeállításából:

 

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8367/140910

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„Az MVSZ legfőbb célja a magyar nemzet világméretű egységének megjelenítése, ezen belül a magyar önazonosság megőrzése és a nemzet épülése. Ennek megvalósítása érdekében szervezi működését." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.