Dupka Nándor Ungvárról: "Mi nem kérünk egy fasiszta államból!"A Magyar Békekör által 2014. szeptember 21-én megrendezett béke-értekezleten felszólalt Dupka Nándor, aki Ungvárról érkezett, és a Kárpátaljai Magyar-Ruszin Egyesület nevében beszélt. A kisebbségi jogokat lábbal tipró Ukrajnáról szólva kijelentette: „Mi nem kérünk egy fasiszta államból! Nem kívánunk részesei lenni!"

A szónok kilátásba helyezte Kárpátalja esetleges kiválását a jogait semmibe vevő ukrán államból.

 

Amint arról tegnapi tudósításunkban hírt adtunk, magyarországi és külhoni magyar szervezetek, valamint egy cseh civil egyesület részvételével  a Magyar Békekör értekezlete behatóan foglalkozott az ukrajnai háborús konfliktussal, amely a világbékét fenyegeti, és magában hordozza egy harmadik világháború veszélyét. Ez történelem – állapította meg az értekezletet minősítve a délvidéki Rácz Szabó László.

Nagy érdeklődés övezte az Ungvárról érkezett fiatalember, Dupka Nándor felszólalását, aki érett politikusoknak is becsületére váló, mélyreható helyzetértékelését adta az ukrajnai fejleményeknek. Dupka Nándor sötét képet festett az ottani állapotokról, és háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta Ukrajna állami vezetőit, jelenlegi államelnökét, Petro Porosenkot, miniszterelnökét, Arszenyij Jacenyukot és parlamenti elnökét, Olekszandr Turcsinovot.

Kárpátaljáról szólva Dupka Nándor így fogalmazott: „1991-ben Kárpátalja az önrendelkezéséről szavazott, az autonómiáról. 1991-től Kijev próbálta elsumákolni, elhazudni és ellopni ezt a népszavazási eredményt. Felmerül a kérdés: vajon miért?Természetesen azért, mert félnek. Félnek azért, hogyha ez az önrendelkezés érvényre jut, akkor előbb-utóbb Kárpátalja le fog válni."

Ha Kijev nem fogja elismerni az önrendelkezés jogát, tehát a népszavazás eredményét, akkor Kárpátalja élni fog ezzel a joggal, hogy márpedig akkor mi leválunk. Mi nem kérünk egy fasiszta államból! Nem kívánunk részesei lenni!"

 

Dupka Nándor teljes beszéde a világhálón élőben is közvetített értekezlet felvételének 1:15:00 – 1:40:00 percei között tekinthető meg.

 

 

Az értekezlet teljes felvétele megtekinthető a világhálón, a következő címre kattintva: http://new.livestream.com/accounts/2560855/events/3393715/player_pop_out

 

A képen jobbról-balra: Dupka Nándor, Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke, a Magyar Békekör kezdeményezője, Rónai Katalin, Patrubány Miklós és Bottyán Zoltán, az MVSZ Kárpát-medencei Térségének alelnöke.

 

A rendezvényre sajtószolgálatunk még visszatér.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8382/140922

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok Világszövetsége, mint az összmagyarság érdekvédelmi szervezete, védőernyőként kíván működni minden magát magyarnak valló ember számára, bárhol éljen a világon. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.