Az ószandeci székely kapu

 
----- Original Message -----
Sent: Wednesday, June 11, 2014 7:48 PM
Subject: Az ószandeci székely kapu

 

Június 16-án lesz 15 éves a Lengyelországban, Ószandecen (Stary Sąncz) felállított székely kapu, amely sokat szerint a világ legszebb székely kapuja.

 

Az ószandeci székely kaput Árpád-házi Boldog Kinga szentté avatásának emlékére állíttatta 1999-ben a Magyarok Világszövetségének Erdélyi Társasága, Patrubány Miklós és Török István adományából. A kapu 11 méter széles és 7 méter magas. A  170*170 cm-es kaputükrökben két Lengyelországban élt, szentté avatott magyar királylány, IV. Béla király lánya, Szent Kinga és Nagy Lajos király lánya, Szent Hedvig fából faragott domborműve látható. A másik oldalon az egybefonódó lengyel és magyar címer, illetve a pápai címer van hasonlóképpen kialakítva.

 

Az ószandeci székely kapu eszmei tervét Szalai Attila, Magyarország lengyelországi nagykövetségének akkori kulturális attaséja vázolta fel. A székely kapu díszítő faragását az alsócsernátoni Haszmann Pál és József rajzolták meg. A kapu statikai terveit Zakariás Attila (Sepsiszentgyörgy) készítette. Magát a kaput a hat gelencei Both fivér faragta. A domborművek Vargha Mihály szobrászművész alkotásai.

 

II. János Pál pápa szentté avatási szentmisén külön méltatta e székely kaput, amelyet még aznap négy erdélyi püspök szentelt fel.

 

A lengyel posta 2000-ben 400.000 példányban kibocsátott képeslapon állított emléket a Szent Kinga tiszteletére felállított ószandeci székely kapunak.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat
8365/140611

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„Az MVSZ legfőbb célja a magyar nemzet világméretű egységének megjelenítése, ezen belül a magyar önazonosság megőrzése és a nemzet épülése. Ennek megvalósítása érdekében szervezi működését." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.