Dobos Attila Az Ember Tragédiája c. operájának ősbemutató koncertje

A budai Ciszterci Szent Imre templomban vasárnap, április 27-én volt az ősbemutató koncertje Dobos Attila Az Ember Tragédiája című operájának, melyet maga a művész vezényelt. A Magyar Állami Operaház énekesei alkották a kórust, a főszerepekben pedig neves művészek léptek fel: Dani Dávid súlyos basszus (Az Úr), Szakács Ildikó szoprán (ÉVA), Éliás Tibor tenor (ÁDÁM ), Udvarhelyi Péter bariton (LUCIFER), Rőser Orsolya Hajnalka drámai szoprán és Csányi Tamás  bariton.

A zenét Dobos Attila szerezte, és a hangszerelést is ő végezte. A most bemutatott alkotás szövege 90%-ban Madách Imre művének szövege. Az áriák szövegét Dobos Attila írta, miként a librettót is, az eredeti madáchi tragédia 15 színét 10 színbe sűrítve.

A közel két órás ősbemutató koncertet a közönség szűnni nem akaró tapssal köszönte meg. A mű néhány részlete a világhálón meghallgatható.

  Rőser Orsolya Hajnalka, Dobos Attila, Szakács Ildikó, Éliás Tibor és művésztársaik fogadják az ősbemutató hallgatóságának tapsát

Sajtószolgálatunknak nyilatkozva Dobos Attila elmondta, hogy élete főművét 1982-ben kezdte írni, még Németországban. Az ősbemutató koncertig eltelt harminckét évből mintegy 5-6 teljes évet szentelt az opera megalkotására. A műről és születéséről a szerző vallomása a világhálón olvasható.

Az ősbemutatót Urr Ipoly plébános fogadta be a Szent Imre templomba, amelyhez a Dobos Attila családja is tartozik. 33 évvel fiatalabb felesége, Éva és lányaik, a 12 éves Emília, valamint a 7 éves Mercédesz a templom kórusában énekelnek, 9 éves fiúk, Attila pedig itt ministrál.

Dobos Attila, könnyűzene énekesként vált ismertté. Kevesen tudják róla, hogy gyakorló fogorvosként dolgozott egy életen át. De volt lapkiadó és televíziós műsorszerkesztő is. A Magyarok Világszövetsége Fővárosi Szervezetének elnökségi tagja 2004-2012 között. 2004-ben, Nemzetóra című, nagy nézettségű tévéműsorában jelentősen segítette a külhoni magyarok magyar állampolgárságáért az MVSZ által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtését.

Madách Imre Az ember tragédiájának két másik opera-feldolgozása ismert. Ránki György kétrészes operáját 1970. december 4-én mutatta be a Magyar Állami Operaház. Bozay Attila pedig az utolsó öt színre írt operát, amelyre egy évvel halála után, posztumusz megkapta a millecentenáriumi operapályázat I. díját.


MVSZ Sajtószolgálat
8314/140429

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

„A Magyarok Világszövetsége, mint az összmagyarság érdekvédelmi szervezete, védőernyőként kíván működni minden magát magyarnak valló ember számára, bárhol éljen a világon. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint." (Alapszabály)

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.