A kárpátaljai magyarság támasza: Perényi Zsigmond

Kevesen tudják, hogy a kárpátaljai magyarság egyik legnagyobb támasza báró Perényi Zsigmond, a Magyarok Világszövetségének első elnöke volt, akit e tisztségébe 1938. augusztus 18-án választottak meg. Egy év  sem telt el, amikor az 1939. március 15-én a hazához visszatérő Kárpátalja kormányzója lett.

 

Perényi Zsigmond nagyapja, akit ugyancsak Perényi Zsigmondnak hívtak, az 1848-49-es szabadságharc idején a felsőház elnöke volt és támogatta, miként az általa vezetett felsőház is, a Függetlenségi Nyilatkozatot. Ezért őt 1849. október 24-én  – ugyanott, ahol két héttel korábban Batthyány Lajos miniszterelnököt is – Szacsvay Imrével, az országgyűlés jegyzőjével együtt kivégezték. Az unoka, a Kárpátalját kormányzó Perényi Zsigmond (1870-1946) a felsőház tagja volt, Magyarország két koronaőrének egyike.

 

A Perényi család kastélya még elhanyagolt állapotában is Beregszász egyik nevezetessége.

 

2008. augusztus 18-án,  az alapításának 70. évfordulóját ünneplő Magyarok Világszövetsége báró Perényi Zsigmond mellé gróf Teleki Pál miniszterelnököt és gróf Wass Albert írófejedelmet is a Magyarok Világszövetségének örökös tiszteletbeli elnökévé választotta.

 

Őrá emlékezve az MVSZ forgalomba hozza az itt látható, a csíkszeredai Pálfi Árpád keramikusművész által készített plakettet.

 

A 22 cm átmérőjű Perényi Zsigmond-emlékplakett az MVSZ népművészeti boltjában megvásárolható. Ára: 13.970 Ft.

Az MVSZ tagjai és tagszervezetei jelentős, 50%-os kedvezményt élveznek.

 

Korábban írtuk:

Kárpátalján felfegyverzett radikális elemek jelentek meg... - 39 kárpátaljai magyar szervezet aggódó nyilatkozata

Gyetvay: Népszavazást Kárpátalja jövőjéről!

Felelősségünk az ukrán válság idején – az MVSZ Elnökségének nyilatkozata

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8304/140403

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

„A Magyarok VII. Világkongresszusa 2008-ban a Magyarok Világszövetsége örökös tiszteletbeli elnökévé emelte báró Perényi Zsigmond koronaőr, alapító elnök mellé gr. Teleki Pál miniszterelnököt, az MVSZ alapítóját, valamint gr. Wass Albert írót, jogvédőt, az Erdélyi Világszövetség néhai elnökét." (Alapszabály)

 

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

 

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

  

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.