Petőfiért! - Megvan Magyarka falu, a Bajkálon túl

Visszatérő módon jelenik meg az orosz hadifogságból hazatérő honvédek beszámolóiban egy Vengerka nevű falu, valahol a Bajkálon túl. A falu az ott raboskodó magyar hadifoglyok sokaságáról kapta a nevét: Vengerka = Magyarka. A települést évek óta hiába kereste az MVSZ Petőfi Sándor Bizottsága, mert az nem szerepel egyetlen számára elérhetővé vált térképen sem. Most A.V. Tyivanyenko, burjátországi irodalomkutató, aki a Magyarok Világszövetségének meghívására tartózkodik Magyarországon, magával hozott egy régi térképet, amit ő maga a kárpátaljai újságíró, V.V. Pagirja hagyatékában talált.

Ezen a térképen végre megtaláljuk a Vengerka nevű falut: Lásd alább, a térkép jobb oldalán zöld karikával megjelölve, Barguzin (Bargusin) és Csita (Tschita) között félúton.

A.V. Tyivanyenko elmondta, hogy ezen a helyen ma egy Romanovka nevű település található.

Ezzel a felismeréssel új helyzet teremtődik mind Petőfi Sándor Szibériában megtalált hamvai ügyében, mind az 1849-ben Oroszországba hurcolt magyar honvédek tekintetében, hiszen Romanovkában (Vengerkában) igen sok ember kell éljen, akinek magyar felmenői vannak. A burjátországi kutató arról is beszámolt, hogy ő maga ismer egy Romanovkában ma is élő, KARDOS nevű közéleti embert.

Ide tartozik az is, hogy a felvidéki Malacka városában élt néhai Jozef Hallon, akinek leszármazottaival Fuksz Sándor lépett kapcsolatba. A habán nemzetiségű Jozef Hallon az első világháborúban az osztrák-magyar hadsereg katonájaként esett hadifogságba, és a Bajkálon túl, Vengerka faluban raboskodott. Elmondta, hogy jártak Barguzinban, Petőfi Sándor sírjánál. De arról is beszámolt, hogy Vengerkán egy alkalommal megkereste őket egy fiatal nő, aki általuk üzente Magyarországra, hogy ő maga Petőfi Sándor unokája…

A.V. Tyivanyenko felszólalt a Magyarok Világszövetsége által az MTA székháza előtt tartott Március 15-i ünnepségen, majd részt vett az MVSZ székházában megtartott, Petőfi Sándor sorsának szentelt kerekasztal beszélgetésen. Felszólalásai ide kattintva tekinthetők meg: http://new.livestream.com/accounts/2560855/events/2489667

·         az MTA székháza előtt a 40:25 perctől kezdődően;

·         az MVSZ székházában a 32:40 perctől kezdve.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8267/140319

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

„Az MVSZ legfőbb célja a magyar nemzet világméretű egységének megjelenítése, ezen belül a magyar önazonosság megőrzése és a nemzet épülése. Ennek megvalósítása érdekében szervezi működését." (Alapszabály)

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.