Friedrich Klára új könyve rovásírásos nyelvemlékeinkről


Friedrich Klára: Megfejtések könyve I.

A mű alapgondolata: Rovásírásos emlékeink egyúttal magyar nyelvemlékek is.

 

Ezzel a gondolattal közel 30 éve ismertette meg a szerzőt Dr. Zakar András katolikus pap, teológus, Mindszenty bíboros úr titkára, akihez az 1980-as években járt  férjével együtt őstörténetet tanulni. Így a könyv e nagyszerű és a kommunisták által bebörtönzött  tudóstól származó idézettel kezdődik:

„Miért hanyagoljuk el rovásírásos emlékeink pontos megfejtésének módszeres kidolgozását és nyelvemlékként való elemzését?"

 

A könyvben ennek a szellemnek megfelelően ismert, vagy a szakirodalomban eddig le nem írt rovásemlékek megfejtéseit gyűjtötte egybe a szerző. Mindig az első megfejtőknek a legnehezebb, az utánuk következők már kitaposott ösvényen járnak, még akkor is, ha olvasatuk jelentősen eltér egymástól. Ráadásul a többieknek már nem kell a rovásemlék adatait aprólékos munkával összegyűjtögetni.

 

A megfejtések alapvető követelménye a régi rovók tisztelete. Ha ritkán hibát is találunk a feliratban, arra gondoljunk, hogy készítője a magyarság szempontjából fontos művelődéstörténeti emléket hagyott ránk.

 

Aki megfejtésre vállalkozik, annak ismernie kell a rovásemlékek történetét, az előző megfejtők olvasatait, a jelek párhuzamait  és a régi magyar szókincset is. 

 

Különösen fontos a még látható emlékek személyes megtekintése. A megfejtések csak akkor helytállóak, ha pontos rajzok  alapján készültek.

 

110 év telt el azóta, hogy egy akadémiai bizottság határozatában kimondatott: „A rovott betűs szövegírás, közönségesen rovás-írás, a magyar nép között nem él."  Ennek ellenére, hála Istennek és népszerűsítőinek, terjesztőinek, oktatóinak, kutatóinak, a rovásírás él, virul, bokrosodik, lombosodik…

 

Az első borítón a Deszki Gyűrű oldalai láthatók.

 

 

 

(2013, Szakács Gábor kiadása.  240 oldal, 3000 forint. Kapható a Magyar Menedék Könyvesházban, az Aranyvár könyvesboltban,  a Szkítia és az Anima -Pult Kft. bolthálózatban.) 

 

Továbbította az MVSZ Sajtószolgálat

8236/140301

 

 

Támogassa személyi jövedelemadójának 1%-val a Magyarok Világszövetségét!

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.