Felavatták Petőfi Sándor szobrát Kolozsváron

Március 9-én délután felavatták Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát, Hunyadi László szobrászművész alkotását Kolozsváron.

A szobrot Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke és Tokay Rozália, a kolozsvári Magyar Mozgássérültek Társulatának (MMTK), valamint az MVSZ erdélyi országos tanácsának elnöke leplezte le, majd Kovács Sándor főesperes áldotta meg.

Az MMTK által kialakítandó szoborpark első szobrát Március 15. közeledtével avatták. Talapzatán sokat mondó Petőfi-idézet alatt "Az idő igaz, S eldönti, ami nem az" egyetlen évszám szerepel, Petőfi Sándor születésének éve: 1823, lévén halálának időpontja bizonytalan. A felavatott szobrot a jelenlevők megkoszorúzták.

Ezt követően a hideg, szeles idő miatt az ünnepség a Szent Kamill Otthon dísztermében folytatódott.

Avató beszédében Patrubány Miklós Petőfi Sándor hamvai felkutatásának és a Haza földjében való méltó eltemetésének imperatívuszáról beszélt. Leszögezte: Petőfi Sándor méltó eltemetése nélkül nincs és nem is lehet erkölcsi megújulása a magyar nemzetnek. Kemény szavakkal bírálta mindazokat, akik Kolozsvár  első Petőfi-szobrának felavatásáról távol maradtak. Kiemelte: egyedül a Babes-Bolyai Egyetemnek több, mint 200 magyar egyetemi oktatója van, és valamennyiüknek itt lett volna a helye. Miként a kultúra, az irodalmi, a művészeti és a közművelődési élet meghatározó szereplőinek is.

Beszédet mondott Kónya Hamar Sándor, az MVSZ Védnöki Testületének tagja, volt bukaresti és brüsszeli képviselő is, aki elmondta, hogy saját nagyapja, I. világháborús szibériai fogolyként maga meglátogatta Petőfi Sándor barguzini sírját. Egyedül az ő falujából, Székelykocsárdról négyen voltak fogolyként jelen.

Fuksz Sándor, az MVSZ elnökhelyettese, és Petőfi Sándor Bizottságának koordinátora ismertette az MVSZ kereteiben 2010 óta zajló vizsgálódásokat, amelyek mára arra az egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a Morvai Ferenc vezette expedíció Barguzinban minden bizonnyal Petőfi Sándor hamvait tárta fel 25 évvel ezelőtt.

Magyarország kolozsvári főkonzulátut Fodor Tamás konzul képviselte, aki a rendezvény utolsó felszólalójaként köszönetet mondott az első kolozsvári Petőfi-szobor állítóinak. Az Erdélyi Magyar Néppárt képviseletében Soós Sándor megyei elnök volt jelen.

A rendezvény utolsó mozzanataként Kiss Endre József, a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárának igazgatója, az MVSZ Elnökségének tagja bemutatta Borzák Tibor P.S. - Titkok a barguzini csontváz körül című könyvét.


Hunyadi László megköszöni az alkotását jutalmazó tapsot. A háttérben Tokay Rozália és Patrubány Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.