Malina Hedvig befogadása - A kormány és a Jobbik álláspontja

Magyarországra telepszik a Felvidéken üldözött Malina Hedvig és családja. Sajtószolgálatunk ezzel kapcsolatban közli a kormány álláspontját ( kormany.hu ), valamint a Jobbik reagálását (jobbik.hu).

 

 

Magyarország menedéket biztosít Malina Hedvignek és családjának

2013. december 19. 21:53

Magyarország természetes kötelességét teljesíti azzal, hogy a magyar állampolgárság és a magyarországi letelepedés által menedéket biztosít Malina Hedvignek és családjának – közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön.

Semjén Zsolt az MTI-nek küldött közleményében azt írta: Malina Hedvig nehéz döntése ugyanakkor önmagában vádirat a szlovák politika és hatósági zaklatás embertelenségével szemben.

A miniszterelnök-helyettes szerint Malina Hedvig emberi jogainak durva és sorozatos megsértése okozta azt, hogy kényszerből el kell hagynia szülőföldjét. Az ő kálváriája felkiáltójel a szlovák társadalom és "a kisujját nem mozdító európai uniós bürokrácia felé is" – fogalmazott Semjén Zsolt.

A politikus közölte: Magyarország minden magyarnak hazája, és így megbecsüléssel fogadja Malina Hedviget.

"Egyúttal kifejezzük teljes szolidaritásunkat az üldözött Malina Hedviggel, családjával és minden felvidéki sorstársával" – fűzte hozzá.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák később nyilvánosan azzal vádolták meg, hogy az eset vagy nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy elmondta. 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt, mondván: bizonyos körülmények arra mutatnak, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. Ugyanakkor a Malina Hedviggel szembeni eljárás nem zárult le, az ügyészség ennek keretében elmeorvosi vizsgálatot indítványozott.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/magyarorszag-menedeket-biztosit-malina-hedvignek-es-csaladjanak

 

 

 

 

Malina Hedvig elűzetése a magyar diplomácia szégyene

2013-12-20 12:39

A Jobbik Magyarországért Mozgalom végtelenül álságosnak és képmutatónak tartja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtöki nyilatkozatát, miszerint Magyarország „természetes kötelességét" teljesíti akkor, amikor befogadja a hét éve tartó szlovák hatósági zaklatások miatt áttelepülő Malina Hedviget és családját. A magyar kormány éveken át semmit nem tett a magyarsága miatt megvert, majd folyamatos vegzálásnak kitett fiatalé nő érdekében, semmilyen nemzetközi kiállás, diplomáciai nyomásgyakorlás nem történt. A kétoldalú találkozók során a Fidesz számára mindig a gazdasági szempontok voltak az elsődlegesek, ez az ügy – számos más jogsértéshez hasonlóan – fel sem merült. A felvidéki magyar közösséget folyamatosan megfélemlíteni, végső soron pedig beolvasztani vagy elűzni szándékozó szlovák állami sovinizmus ismét fényes győzelmet aratott a megalkuvó és nemzetietlen magyar diplomácia felett.

A Jobbik szerint a pofátlanság határát súrolja és az egyértelmű felelősség eltolását jelenti, hogy Semjén Zsolt a „kisujját nem mozdító európai uniós bürokráciát" kárhoztatja, miközben hazánk fél éven át betöltötte az EU soros elnöki tisztét, mégsem volt a kormány számára fontos sem Malina Hedvig, sem az állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok ügyének nemzetközi képviselete.

A Jobbik kormányra kerülve a külpolitikában is valódi fordulatot fog végrehajtani, így a kétoldalú kapcsolatokban elsődlegessé fogja tenni az elcsatolt területeinken élő magyar közösségek érdekeinek képviseletét.

Malina Hedvignek és családjának szívből kívánjuk, hogy találjanak békét és nyugalmat Magyarországon, legyen boldog és kiegyensúlyozott az életük.

Budapest, 2013. december 20.

Szávay István
Országgyűlési képviselő,
Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Forrás: http://jobbik.hu/hireink/malina-hedvig-eluzetese-magyar-diplomacia-szegyene

 

 

Továbbította az MVSZ Sajtószolgálat

8166/131220

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.