Elhunyt Dr. Gehér József, a külhoni magyar állampolgársági törvénytervezet egyik megalkotója


November 18-án, 73 éves korában elhunyt dr. Gehér József ügyvéd, a külhoni magyar állampolgársági törvénytervezet egyik megalkotója. Az őt búcsúztató engesztelő szentmisét ma, december 10-én 18 órakor mutatják be a zuglói Kassai téri római katolikus templomban. Nyugodjék békében, emléke legyen áldott.

 

Dr. Gehér József egy Zala megyei kis faluban, Nemeshetésen született, földműves családban. Az ELTE jogi karán diplomázott, majd Strasbourgban elvégezte az Európai összehasonlító jogot. 2000 júniusában Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke három jogászból álló munkabizottságot hívott életre Dr. Zétényi Zsolt vezetésével, amelynek feladata volt a külhoni magyar állampolgárság jogintézményének törvénytervezetét elkészíteni. Ebben a munkabizottságban vállalt feladatot dr. Gehér József. A tervezet három hónap alatt elkészült, és azt az MVSZ elnöke a millenniumi állami ünnepség előestéjén, 2000. augusztus 18-án átadta az ország akkori legfőbb közjogi méltóságainak, Mádl Ferencnek, Orbán Viktornak és Áder Jánosnak, valamint az igazságügyi miniszternek, ám a törvénytervezetet sohasem tárgyalta az Országgyűlés.

 

Dr. Gehér József fektette le a jogi alapjait a szovjet csapatok által hadizsákmányként elhurcolt műkincsek visszaszerzésének, ami részben sikerült is. A sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtárából elvitt nagy értékű könyvritkaságok egy része visszakerült jogos tulajdonosához.

 

Nyugodjék békében, emléke legyen áldott.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8147/131210

 

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.