A Visszatérés 90. éve - Vértanú közöségek és hűséges falvak


Kilencven évvel ezelőtt, 1923-ban  tért vissza trianoni elszakítottságából, tíz nyugat-magyarországi, Pinka-völgyi falu. A Magyarok Világszövetsége szombaton, október 5-én, 11 órakor, a Magyarok Házában, A Visszatérés 90. éve című rendezvénnyel emlékezik meg a nagyszerű eseményről. Ez alkalommal a tíz hűséges falu képviselői tíz erdélyi, Fekete Körös-völgyi falu magyar vértanú közösségével együttműködési megállapodást kötnek. A rendezvényt a Rákóczi Szövetség is támogatja.

 

 

 

Alsócsatár, Felsőcsatár, Horvátlövő, Kisnarda, Magyarkeresztes, Nagynarda, Németkeresztes, Ólmod, Pornóapáti és Szentpéterfa az a tíz nyugat-magyarországi, Pinka-völgyi hűséges falu, amely 1923-ban, három éves eltökélt, helyenként fegyveres harc árán visszaküzdötte magát ausztriai elcsatoltságából Magyarországhoz, a Szent Korona országához.

 

Belényes, Belényessonkolyos, Belényesújlak, Gyanta, Körösjánosfa, Köröstárkány, Kisnyégerfa, Magyarremete, Várasfenes és Tenke,  tíz erdélyi, Fekete-Körös völgyi, mártír település, amelyek magyar közösségeinek a trianoni elcsatolás után népirtást kellett elszenvedniük, és amelyeknek a legtragikusabb sorsú települése Köröstárkány, ahol 1919. április 19-én, Nagyszombaton mintegy száz védtelen magyart végeztek ki a falura rontó román csapatak.

 

A Pinka-völgyi falvak tíz évvel ezelőtt Communitas Fidelissima (Leghűségesebb falu) címet és Kossuth-emlékzászlót kaptak a Magyarok Világszövetségétől azért, mert 1923-ban, három évvel a trianoni békeparancs után bebizonyították, hogy a Szent Korona országa távolról sem volt „a népek börtöne", hanem ezzel ellenkezőleg, nemzetiségtől függetlenül minden ott lakó nép hazája. És még egy dolgot bizonyítottak be: Trianon után is létezhet Visszatérés. A Fekete Körös-völgyi magyar közösségek véráldozatukkal váltak a visszatérő falvak partnereivé.

 

Program:

 

·         Himnusz és Székely Himnusz

  • Fuksz Sándor üdvözlő szavai
  • Dr. Zsiga Tibor: Pinka-völgyi magyar, német és horvát falvak harca a Szent Korona országáért
  • Gábor Ferenc: Magyarellenes népirtás a Fekete-Körös völgyében
  • A Fekete-Körös völgyi küldöttség bemutatása
  • A Pinka-völgyi küldöttség bemutatása
  • Patrubány Miklós: Nemzetépítés közösségek összefogásával. A hűséges és a vértanú falvak összefogásában rejlő lehetőségek
  • Bottyán Zoltán ismerteti a Nyilatkozat-tervezetet
  • A tervezet vitája
  • A Nyilatkozat aláírása
  • Szózat

A közös nyilatkozatot aznap délután, 3 órakor, a Szent László Magyarságtudományi Egyetem évnyitó ünnepsége keretében hozzák nyilvánosságra.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8044/131003

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.