Árvay József-emléktábla és MVSZ-zászló Kisráskán, a Felvidéken


A falu nagy szülötte, Árvay József szülőházára helyezett emléktáblát avattak Kisráskán, a Felvidéken. Az avatóünnepség keretében Kisráska magyar közössége átvehette a Magyarok Világszövetségének zászlaját is.

 

A Kassai kerület Nagymihályi járásában, a magyar nyelvhatáron fekvő kis faluban, Kisráskán  született a Sárospataki Főiskola Tanítóképzőjének első igazgatója, Árvay József (1823-1879).

 

Vasárnap, 2013. szeptember 22-én méltó ünnepség keretében leplezték le a fekete márványból készült emléktáblát. A közösséget biztató avatóbeszédet Mihályi-Molnár László tanár, az MVSZ Elnökségének felvidéki tagja mondta, kiemelve az MVSZ szerepét a világ magyarságának megtartásában és a  helyiek helytállását is.

 

Ezt követően Szajkó Gábor, az MVSZ küldötte átadta Kisráska magyar közösségének a Magyarok Világszövetségének emlékzászlaját, amelynek megőrzését a CSEMADOK helyi szervezete és annak elnöke, Horkay László vállalta.

 

 

 Szajkó Gábor, Horkay László és Mihályi-Molnár László

 

A Magyarok Világszövetségének emlékzászlaját a világ magyar közösségei igényelhetik. Az MVSZ-emlékzászló átadója ezekel a szavakkal nyújtja azt át:

 

„Átadom Önöknek a magyar nemzet világméretű egységét jelképező zászlót. Bátorítsa Önöket e zászló birtoklása értékes hagyományaink ápolására, a tudás eszközeinek használatára. Legyen vállalásunk eredménye közösségük és nemzetünk újjászületése. Őrizzék meg e zászlót, és vigyázzanak, hogy folt ne essék rajta!"

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

8035/130925

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.