MVSZ-75. - Kivándorlás... - 32. rész - 1905. február 6.- Az óhazai társadalmi szervezetek és az amerikai magyarok egyesületei között rendszeres kapcsolat létesítéseAz idén alapításának 75. évébe érkezett Magyarok Világszövetsége a magyarság világméretű szétszóratása történetének közreadásával tiszteleg az elődök, a ma élő nemzedék és az utókor előtt, egyszóval a nemzet színe előtt. Szeptemberig naponta teszünk közzé lapokat a magyarság első nagy kivándorlási hullámának történetéből, úgy, ahogyan azt néhai Kiss Dezső, az MVSZ levéltárosa összegyűjtötte. Tisztelgésünk Őneki is szól.

 

 

 

"...s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk... "

 

(József Attila: Hazám)

 

 

 

Kivándorlás Magyarországról Amerikába a Trianont megelőző évtizedekben

1871-1918.

 

32. rész

 

 

1905. február 6.

 

Az óhazai társadalmi szervezetek és az amerikai magyarok egyesületei között rendszeres kapcsolat létesítése

 

 

Kivonat a miniszterelnöknek a Julián Egyesület Igazgatóságához intézett „bizalmas" jelzésű leveléből.

 

 

A Miniszterelnökségen az Amerikában élő magyarok nemzeti gondozása tárgyában „1903 januárjában tartott bizalmas értekezlet elhatározta, hogy az amerikai magyar egyesületeket ezentúl figyelemmel kell kísérni. Ennek alapján hivatali másodelődöm a külügyminiszter úrhoz fordult azzal a kéréssel, utasítsa amerikai külügyi szerveit, hogy a magyar egyesületek működését kísérjék különös figyelemmel és megfigyeléseik eredményéről tegyenek évenként jelentést. (...)"

 

A közös külügyminiszter a magyar miniszterelnök kérését teljesítette és rövidesen megküldte a washingtoni osztrák-magyar követség, a San Franciscó-i, a philadelphiai, a New York-i és Pittsburgh-i konzulátusok jelentését a körzetükben működő magyar egyesületek működéséről, majd rövidesen bemutatta az egyesületek alapszabályait is, statisztikai kimutatással felszerelve.

 

A ministerelnök a külügyminiszter által küldött jelentéseket, alapszabályokat tanulmányozás végett megküldte a Julián Egyesületnek azzal, hogy lépjen kapcsolatba az amerikai magyar egyesületekkel. Elérendő cél, hogy „az amerikai magyar társadalmi alakulatok és az óhaza társadalma között rendszeresebb összeköttetés létesíttessék (...)"

 

Budapest, 1905. február 6.  Klebelsberg Kuno.

 

 

 

Folytatjuk

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

7986/130731

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.