MVSZ-75. - Kivándorlás... - 26. rész - 1903. március 25. - Az Amerikában működő magyar egyesületek megfigyelése a külképviseletek által


Az idén alapításának 75. évébe érkezett Magyarok Világszövetsége a magyarság világméretű szétszóratása történetének közreadásával tiszteleg az elődök, a ma élő nemzedék és az utókor előtt, egyszóval a nemzet színe előtt. Szeptemberig naponta teszünk közzé lapokat a magyarság első nagy kivándorlási hullámának történetéből, úgy, ahogyan azt néhai Kiss Dezső, az MVSZ levéltárosa összegyűjtötte. Tisztelgésünk Őneki is szól.

 

 

 

"...s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk... "

 

(József Attila: Hazám)

 

 

 

Kivándorlás Magyarországról Amerikába a Trianont megelőző évtizedekben

1871-1918.

 

26. rész

 

 

1903. március 25.

 

Az Amerikában működő magyar egyesületek megfigyelése a külképviseletek által

 

Kivonat a miniszterelnöknek a közös külügyminiszterhez intézett átiratából.

 

 

Külügyminiszter Úrnak!

 

A magyar ajkú kivándorolt állampolgáraink nemzeti gondozása érdekében tartott 1903. januári konferencia témája az amerikai magyar egyesületek megfigyelése volt.

 

Az értekezlet határozata szerint az ügyben nem kell intézkedni a magyar kormánynak, de "... a jövőre való tekintettel azonban kívánatos, hogy azok működéséről évenként megbízható jelentések álljanak rendelkezésre. Miután az értekezlet által javaslatba hozottakkal egyetértek, Nagyméltóságodhoz fordulok azzal a tiszteletteljes kéréssel, hogy a magyar egyesületek működését a külképviseletek kísérjék különös figyelemmel és megfigyeléseik eredményéről tegyenek évenként jelentést.

 

Budapest, 1903. március 25. Kiadta: Zukán.

 

 

A magyar egyesületek megfigyelésére vonatkozó külképviseleti jelentések a bécsi Haus-, Hof-und Staats Archívum, a K.u.K. Miniszterium des Kaiserl. und königl. Hauses und des Aeussern (Közös Külügyminisztérium) levéltári anyagában kereshetők. (Szerk.)

 

 

Folytatjuk

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

7975/130722

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.