Fwd: MVSZ-75. - Kivándorlás... - 19. rész - 1902. június 29.- Szervezetté kell tenni a külföldön élő magyarság érdekeinek védelmét, számukra magyar iskolát kell felállítani és a kivándorlás ügyét törvényesen kell szabályozni


Az idén alapításának 75. évébe érkezett Magyarok Világszövetsége a magyarság világméretű szétszóratása történetének közreadásával tiszteleg az elődök, a ma élő nemzedék és az utókor előtt, egyszóval a nemzet színe előtt. Szeptemberig naponta teszünk közzé lapokat a magyarság első nagy kivándorlási hullámának történetéből, úgy, ahogyan azt néhai Kiss Dezső, az MVSZ levéltárosa összegyűjtötte. Tisztelgésünk Őneki is szól.

 

 

 

"...s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk... "

 

(József Attila: Hazám)

 

 

 

Kivándorlás Magyarországról Amerikába a Trianont megelőző évtizedekben

1871-1918.

 

19. rész

 

 

 

1902. június 29.

 

Szervezetté kell tenni a külföldön élő magyarság érdekeinek védelmét, számukra magyar iskolát kell felállítani és a kivándorlás ügyét törvényesen kell szabályozni

 

Részletek a dunántúli kivándorlási kongresszus határozataiból.

 

A kivándorlás ügyében Siófokon tartott kongresszus kimondja, hogy a kivándorlásnak külön törvénnyel való szabályozása elodázhatatlanul szükséges. Üdvözli a miniszterelnöknek a Képviselőházban legutóbb tett nyilatkozatát arról, hogy a kivándorlási törvényt még az őszi ülésszakon beterjeszti és azt nyilvánosságra hozza. E törvényjavaslatot már az 1902. évben tartandó pozsonyi kivándorlási kongresszus is tárgyalhatja. „Javasolja a kongresszus, hogy a készülő törvényjavaslat készítői tanulmányozzák a miskolci kivándorlási kongresszuson elfogadott határozatokat, nevezetesen a következőket:

1.      A kivándorlási ügy országos felügyeletére és vezetésére országos kivándorlási tanács szerveztessék.

2.      A kivándorlók útbaigazítására, a kivándorlás irányítására, a kivándorlás közvetítésére, az ügynöki csábítások ellenőrzésére irodák állíttassanak fel.

3.      A kivándorlásra üzletszerűen csábító ügynökök szigorúan ellenőriztessenek és büntettessenek.

4.      A kivándorlási engedélyek kiadása szabályoztassék és szigoríttassék.

5.      Szervezetté kell tenni a külföldön élő magyarság érdekeinek védelmét, képviseletét.

6.      A külföldön élő magyarság számára „magyar iskolák felállítása, magyar lelkészek alkalmazása" biztosíttassék.

7.      A külföldről hazatérők visszaköltözködése megkönnyíttessék és állami eszközökkel előmozdíttassék.

8.      A kivándoroltak megtakarított pénze lehetőleg megbízható pénzintézetek kezébe összpontosíttassék."

 

 

A magyar országgyűlés az 1903. évi IV., valamint az 1909. évi II. törvénnyel szabályozta a kivándorlást. A törvények indoklásai számos adatot tartalmaznak a magyarországi kivándorlás történeti fejlődésére, a kivándorlás okaira, annak gazdasági és politikai következményeire, a kivándorlás korlátozására, a Kivándorlási Tanács, a Kivándorlási Alap szervezésére, valamint a kivándorolt magyarok óhazai támogatására tett állami intézkedésekre.

 


 

Folytatjuk

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

7960/130712

 

 

 

 

 

 

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.