Elhunyt Barabási László

Elhunyt Barabási László (1943. április 15., Kolozsvár2013. július 15., Csíksomlyó) író-történész. A nyolcvanas években a Hargita Megyei Múzeumhálózat igazgatója volt, és mint ilyen a dáko-román kontinuitás hirdetője. Ugyanakkor, a Csíksomlyói könyvek megkerülésekor fontos szerepet játszott azok megmentésében. A nyolcvanas évek végén kegyvesztett lett és kitelepedett Magyarországra, ahonnan a ceausescu-rendszer bukása után visszatelepedett Csíksomlyóra. Ezután sorozatban jelentek meg őstörténeti tárgyú könyvei, amelyek többsége a Varga Csaba által alapított Fríg kiadó gondozásában jelent meg.

Nyilvánosan beismerte tévedéseit és írásban megkövette mindazokat, akiket a kommunista időkben tévtanok hirdetésével megtévesztett. Ezek után a Magyarságtudományi füzetek szerkesztő bizottsága kiadói tervébe emelte (MTF-21) Barabási László legújabb, a székelység történelméről írott könyvének kiadását.

Botos László, a Magyarságtudományi Intézet (USA) elnöke így vall Barabási László kiadás előtt álló könyvéről, és a hozzá fűződő viszonyáról:

„Székely őstörténettől szebbet, feltáróbbat, a székely életről senki sem írt.

Én részesültem abban a megtiszteltetésben, hogy személyesen nem is, de megismerhettem kilétét, és azt hiszem lelki kapcsolat volt közöttünk.  Engem megtisztelt kéziratával és bizalmával. Egy-egy meghatározó kérdésben, még javaslatom is elfogadta.   Erre vagyok a legbüszkébb.  Könyvét a Magyarságtudományi Füzetek részére előkészítettük, és talán az utolsó elhaló leheletével köszönte ezt. Előszavaként idézni fogjuk hitvallását.  Az írottakból pedig megismerhetjük a székely-magyar élet kemény katonai-becsületes életformáját, amire a fennmaradásért most van a legnagyobb szükség."

Nyugodjék békében!

 

MVSZ Sajtószolgálat

7966/130716

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.