Trianon-93. - A Versailles-i megmozduláson kihirdették a Trianon-ellenes áfiumnak szánt felhívást

2013. június 4-én, a trianoni békeparancs 93. évfordulóján a Magyarok Világszövetsége, a Trianon Társasággal karöltve tüntetést szervezett Versailles-ban. A tiltakozó megmozdulás, amelyről a marosvásárhelyi rádió élő hangképeket is bejátszott, a Szent Jeanne D'Arc templom előtt kezdődött, majd közel három kilométeres, Vesszen Trianon! skandálással hangosított vonulással folytatódott Versailles utcáin a Trianon szállodáig.

A Jeanne D'Arc templom előtt Patrubány Miklós kihirdette az MVSZ Elnökségének a világ magyarságához és minden jóhiszemű emberhez intézett, Trianon-ellenes áfiumnak szánt felhívását, melynek címe A közbéke érdekében, és amelynek teljes szövege honlapunkon olvasható. A felhívás francia nyelvű szövegét dr. Léh Tibor, az MVSZ Franciaországi Országos Tanácsának elnöke ismertette. A 93. évforduló Trianon-beszédét Bottyán Zoltán, a Kárpát-medencei Térség alelnöke mondta. Az ez évi megmozdulás művész-vendégei Sinkovits-Vitay András és Hadady László voltak. A közösséget megáldotta Kovács József, a párizsi Magyar Katolikus Misszió plébánosa. Sujánszky Jenő, a franciaországi magyarság nagy öregje betegsége miatt nem lehetett jelen, de üzenetben köszöntötte a Magyarország és Európa számára igazságot követelőket.

Soron kívül szólásra jelentkezett és szót kapott Tőkés László közeli munkatársa, v. Bereczki András tamási református lelkész, aki nagy szavakkal méltatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

Az idén Magyarországról nem indult szervezett autóbuszos csoport, vélhetően az elhúzódó gazdasági válság miatt, de szerepet játszhatott ebben az a politikai fordulat is, amely a trianoni gyász napját az összetartozás örömünnepévé változtatta. Ilyen körülmények között külön dicséret illeti a párizsi magyar közösség szervezőit.

 

                   Kölcsey Ferenc: Himnusz – szaval Sinkovits-Vitay András

 

               Patrubány Miklós kihirdeti a Trianon-ellenes áfiumnak szánt felhívást

 

                 Hadady László oboaművésznek Sinkovits-Vitay András „segít"

 

A Trianon-93. szervezőinek csoportképe a Versailles-i Szent Jeanne D'Arc templom előtt

Fotók: Bottyán Zoltán és Kele Sándor

 

MVSZ Sajtószolgálat

7917/130607

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.