MVSZ-75. - Kivándorlás... - 8. rész - 1896. október hó- "... a kikötő hangárjában a megalázott magyar emberek nyomorúsága, tehetetlensége, drámai küzdelme bontakozott ki előttünk."


Az idén alapításának 75. évébe érkezett Magyarok Világszövetsége a magyarság világméretű szétszóratása történetének közreadásával tiszteleg az elődök, a ma élő nemzedék és az utókor előtt, egyszóval a nemzet színe előtt. Szeptemberig naponta teszünk közzé lapokat a magyarság első nagy kivándorlási hullámának történetéből, úgy, ahogyan azt néhai Kiss Dezső, az MVSZ levéltárosa összegyűjtötte. Tisztelgésünk Őneki is szól.

 

 

 

"...s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk... "

 

(József Attila: Hazám)

 

 

 

Kivándorlás Magyarországról Amerikába a Trianont megelőző évtizedekben

1871-1918.

 

8. rész

 

 

 

1896. október hó

 

"... a kikötő hangárjában a megalázott magyar emberek nyomorúsága, tehetetlensége, drámai küzdelme bontakozott ki előttünk."

 

Részletek Perényi Zsigmond amerikai naplótöredékéből.

 

(1896) október 2., Battery, ...Ellis Island, Castle Garden.

Hajnal óta vártuk a Manhattan-félsziget csúcsánál – a Batterynél – a Columbia, az Ems és Nustria érkezését. Hegedűs (Lóránt) még a Hegyvidéki Kirendeltségen történt beszélgetésünk után kiutazott Egan Edével és megszerezte az ellenőrző hivatal commissionerja engedélyét ahhoz, hogy közelről figyelhessük miként fogadja az újvilág a kivándorló véreinket. E hajók két hete indultak Fiuméből, illetve Triesztből és csak ma napnyugtakor értek ide. Elsőnek a Columbia érkezett (...)

Éjfélig már 1.400 utast vizsgáltak meg, illetve hallgattak ki az orvosok és az ellenőrök. Fáradt, álmos megtépett csoportok, férfiak, asszonyok, gyermekek lökdösték egymást a fogadóállomás nagy hangárjában.

A hangárban a megalázott magyar emberek nyomorúsága, tehetetlensége, drámai küzdelme bontakozott ki előttünk. A gyerekeket elszakították szülőiktől, az asszonyokat a férjüktől. Hetvennyolc asszonyt és gyereket visszatoloncoltak a Columbiára, ahol az  emeletnyi mélységben lévő ketrecekben étlen-szomjan várták a visszaszállításukat. Megható jelenetek. ...A szülőktől elválasztott gyerekek kétségbeesése leírhatatlan. A zokogás, a könyörgés nem használt. Magyarul, tótul és az Isten tudja milyen nyelveken könyörögtek segítségért...

 

November

Newark. Százezres városban ezernyi magyar a vasöntőkben. Három műszakban – pokoli hőség. Napi bér 1 dollár 25 cent. A hőség elviselhetetlen.

Trenton. Vasgyárak (bridge fabric). Egy dollár tíz cent naponta.

Bányák: Pennsylvania. Húszezernyi "honki" 5-6 ezer lábnyi mélységben. (A conzul és Hengelmüller nem szolgáltak pontosabb adatokkal!) Szegények, elgyötörtek, elhagyatottak. A hajdani néger rabszolgákhoz hasonlóak: az életük sivár, reménytelen. A legnehezebb munkát a "honkik" végzik.

Burdos házak: West Virginia.

Összetákolt kis házak. Átmeneti szállás, 2-3-4 apró szobával, 15-20 lakóval. Bányászok. Az ágyak három műszakban. Ketrechez hasonló fekhelyek: férfiak, nők, gyerekek. Erkölcstelenség, kocsmai állapot, napi 50 cent.

 

 

Báró Perényi Zsigmond, Hegedűs Lóránt és Egán Ede közigazgatási gyakornok a Földmívelésügyi Minisztérium hegyvidéki kirendeltsége megbízásából utaztak Amerikába, hogy személyes tapasztalatokat szerezzenek a kivándorlók életéről. Hegedűs Lóránt a következő években többször is végzett kutatómunkát az amerikai magyar kivándorlók körében. Tapasztalatait a Budapesti Szemle több közleményben közölte, majd „A magyarok kivándorlása Amerikába" cím alatt 1899-ben könyv alakban is kiadta.

 

 

Folytatjuk

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

7945/130627

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.