MVSZ-75. - Kivándorlás... - 7. rész - 1895. január 9.- "Az anyaországnak kötelessége gondoskodni arról, hogy a kivándoroltak gyermekei megtanulják és megőrizzék anyanyelvüket."


Az idén alapításának 75. évébe érkezett Magyarok Világszövetsége a magyarság világméretű szétszóratása történetének közreadásával tiszteleg az elődök, a ma élő nemzedék és az utókor előtt, egyszóval a nemzet színe előtt. Szeptemberig naponta teszünk közzé lapokat a magyarság első nagy kivándorlási hullámának történetéből, úgy, ahogyan azt néhai Kiss Dezső, az MVSZ levéltárosa összegyűjtötte. Tisztelgésünk Őneki is szól.

 

 

 

"...s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk... "

 

(József Attila: Hazám)

 

 

 

Kivándorlás Magyarországról Amerikába a Trianont megelőző évtizedekben

1871-1918.

 

7. rész

 

 

 

1895. január 9.

 

"Az anyaországnak kötelessége gondoskodni arról, hogy a kivándoroltak gyermekei megtanulják és megőrizzék anyanyelvüket."

 

 

Regeszta báró Eötvös Loránd vallás- és közoktatásügyi miniszternek a Kivándorlottak Szövetsége megszervezése ügyében Hieronymi Károly belügyminiszterhez írt leveléről.

 

A kultuszminiszter felkéri a belügyminisztert, hogy támogassa a kivándorolt magyarok és az óhaza közötti kapcsolat fenntartására alakítandó társadalmi szervezetet, e feladatot végző egyházakat, valamint általuk a befogadó államokban létesített magyar hétvégi iskolákat, olvasóköröket.

Közölte, hogy az általa irányított Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium két egyházi ügyosztálya az amerikai magyar egyházi közösségek számára már évek óta folyamatosan küld magyar nyelvű bibliákat, könyveket, újságokat, iskolai taneszközöket és tankönyveket. Hivatkozik arra is, hogy ő már több alkalommal kérte a Miniszterelnökséget, hogy a külföldi magyar egyletek, egyházi közösségek támogatására az állami költségvetésben évente meghatározott összeget irányozzanak elő.

Hangsúlyozta, hogy "a kivándorolt magyaroknak magyar kultúrát kell adni, hogy magyarok maradjanak. Az anyaországnak kötelessége gondoskodni arról, hogy a kivándoroltak gyermekei megtanulják és megőrizzék anyanyelvüket."

 

 

A századfordulót követő években – báró Eötvös Loránd kezdeményezésére – a magyar országgyűlés évente jelentős összeget szavazott meg a külföldi magyarság gyermekeinek magyar nyelvű oktatására és e feladatot végző papok segélyezésére.

 

 

 

Folytatjuk

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

7944/130626

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.