MVSZ-75. - Kivándorlás... - 6. rész - 1886. március 19.- "...a tiszai járásban is sokan készülődnek Amerikába."


Az idén alapításának 75. évébe érkezett Magyarok Világszövetsége a magyarság világméretű szétszóratása történetének közreadásával tiszteleg az elődök, a ma élő nemzedék és az utókor előtt, egyszóval a nemzet színe előtt. Szeptemberig naponta teszünk közzé lapokat a magyarság első nagy kivándorlási hullámának történetéből, úgy, ahogyan azt néhai Kiss Dezső, az MVSZ levéltárosa összegyűjtötte. Tisztelgésünk Őneki is szól.

 

 

 

"...s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk... "

 

(József Attila: Hazám)

 

 

 

Kivándorlás Magyarországról Amerikába a Trianont megelőző évtizedekben

1871-1918.

 

6. rész

 

 

 

1886. március 19.

 

"...a tiszai járásban is sokan készülődnek Amerikába."

 

Részletek a sajtó híradásából.

 

(...) Hírt kaptunk arról, hogy Szabolcs megye tiszai járásában az Amerikába irányuló kivándorlás már nagyméretűvé változott. "A 80 házból álló Mogyorós községből 32-en készültek fel a nagy utazásra (...)

 

Egyetértés, 1886. március 19. Kivándorlás Amerikába.

 

A vármegyei alispán 1886. március 20-án kelt leiratában felszólította a járási szolgabírót, hogy a kivándorlási ügy állásáról személyesen győződjön meg és tapasztalatairól az alispáni hivatalt haladéktalanul tájékoztassa. A szolgabíró által készített jegyzőkönyv szerint több községben készülődik  a lakosság – elsősorban a napszámos réteg – a kivándorlásra. A kivándorlást ügynökök is szervezik, de a lakosság maga is keresi a kivándorlás lehetőségét. Az ügynökök a falvakban "Texas, a magyarok ígéret földje" című füzetet terjesztették. …

 

Folytatjuk

 

 

 

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

7942/130625

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.