Elmarad a francia turisták magyar népdalestje

A Magyarok Háza vezetősége közli, hogy a katasztrófavédelmi hatóság intézkedése következtében elmarad a ma, szombat estére tervezett magyar népdalest, amely egy francia turistacsoportot kívánt a magyar kultúrával ismertetni. A rendezvényre a Magyarok Világszövetsége székházának Széchenyi termében került volna sor.

 

Tekintettel arra, hogy a rendezvény hónapokkal előre le volt kötve, és elmaradása nem csak erkölcsi, hanem jelentős anyagi kárt is okoz, a Magyarok Házának üzemeltetője kérte a katasztrófavédelmi hatóságot, hogy a rendezvény idejére oldja fel az ujgur fiatalok látogatásának napján elrendelt működési tilalmat. A hatóság a kérelmet kategorikusan elutasította.

 

A katasztrófavédelem 2013. május 30-án, egy hamis bombariadóhoz kapcsolódóan szállt ki és azonnali hatállyal betiltotta a Magyarok Házának működtetését. Az azonnali intézkedést azzal indokolták, hogy az épület bejárati ajtaja befelé nyílik, és a ház tűzvédelmi szabályzata nem korlátozza 50 főre az épületben egyidejűleg tartózkodók számát, ahogyan azt a legújabb szabályok ilyen esetre előírják.

 

Az MVSZ székháza, Budapesten az Astoriával átellenben található. Beépített területe mintegy 6000 négyzetméter. Termei egyidejűleg 1.500 fő befogadására alkalmasak. Meglévő tűzvédelmi szabályzatának számításai szerint a biztonságos menekülés 800 fő számára biztosított. Katasztrófaesemények az épület másfél évszázados fennállása óta nem ismeretesek.

 

Az épület a 19. század végén készült, majd a Széchenyi István alapította Nemzeti Kaszinónak adott otthont. A második világháborút követően az 1945-ös választásokon győztes Kisgazdapárt székháza. A kommunista hatalomátvétel után a szovjet kultúra háza. A magyar állam 1994-ben, Boross Péter miniszterelnöksége idején adta 99 évre a Magyarok Világszövetségének használatába. A Magyarok Háza az MVSZ hivatalos székhelye. A katasztrófavédelmi hatóság intézkedése nyomán működése jelenleg teljes körűen betiltva.

 

MVSZ Sajtószolgálat

7910/130601

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.