Kitüntetések álló vastapssal

Április utolsó hétvégén tartotta évente esedékes Küldöttgyűlését a Magyarok Világszövetsége. Erre az alkalomra időzítették a Magyar Nemzetért érdemérmek átadását. A nagy érdeklődés miatt belépőjegyes volt a pénteki rendezvény, ám a telt ház mellett sokan csupán az előtérben, kivetítőn követhették az eseményt. Dr. Hegedűs Loránt posztumusz, Rácz Sándor és Szaniszló Ferenc kitüntetésének átadásakor a jelenlevők hosszantartó, álló vastapssal fejezték ki elismerésüket.

 

Az est meglepetését az Magyar Vidék Országos '56-os Szövetség szolgáltatta, amely fennállásának 20. évfordulóján a Hűség 1956-hoz Érdemkeresztet adományozta Rácz Sándor valamint Patrubány Miklós részére.

A kitüntetések átadását követően Atilla nagykirály emlékét halálának 1560. évfordulója alkalmából idézve, Szörényi Levente tartotta meg Atilla, Isten kardja című előadását,  amelyen a magyar történelem sorskérdéseit feszegetve, részleteket játszott be a húsz évvel ezelőtt, a Margit szigeten bemutatott, azonos című rockoperából.

Dr. Hegedűs Loránt püspök részére Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke posztumusz A Magyar Nemzetért Aranyérmet ítélte oda. Pápai Szabó György református lelkipásztor méltatása után a kitüntetést a püspök gyermekei, Hegedűs Zsuzsanna és ifj. Hegedűs Loránt, mindketten református lelkészek, édesanyjuk, főtiszteletű Dr. Hegedűs Lorántné Zsuzsanna jelenlétében meghatottan vették át. Hegedűs Zsuzsanna az est nyitányaként egy zsoltárt énekelt, ifj. Hegedűs Loránt pedig köszönő szavaival hitet tett édesapjuk örökségének ápolására, a magyar nemzet önfeláldozó szolgálatára.

Szaniszló Ferenc oknyomozó újságíró, az Echo tévé Világpanoráma c. műsorának szerkesztője – dr. Drábik János, az MVSZ Stratégiai Bizottsága elnökének méltatása nyomán – A Magyar Nemzetért Ezüstérmet vette át Patrubány Miklóstól. Többször is nyílt színű tapsot arató köszönő beszédében kijelentette: Ez az a kitüntetés, amelyet nem adok vissza! A szervezők számítottak az Echo tévé jelenlétére, tudósítására, ám annak stábja a rendezvényen nem regisztrált.

Rácz Sándor, az 1956-os Nagy_budapesti Központi Munkástanács elnöke, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke részére a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya odaítélte a lovagrend legnagyobb kitüntetését, a  Vitézi Aranykeresztet. Rácz Sándort Patrubány Miklós méltatta. A kitüntetést a külföldi útja amiatt távol levő, v. Hunyadi László főkapitány nevében helyettese v. Dékány Ágoston adta át. A kitüntetett betegsége miatt az aranykeresztet fia, ifj. Rácz Sándor vette át. A meghirdetett műsoron kívül, v. Dékány Ágoston bejelentette, hogy a Magyar Vidék Országos '56-os Szövetség elnöke, v. Pintér Kornél megbízásából még két kitüntetést kell átadnia. A szövetség fennállásának huszadik évfordulója alkalmából annak elnöksége a Hűség 1956-hoz Érdemkeresztet adományozta Rácz Sándornak, valamint a Magyarok Világszövetsége elnökének, Patrubány Miklósnak.

A kitüntetetteket a pódiumon köszöntötte az MVSZ Elnökségének több tagja: Fuksz Sándor elnökhelyettes, Felber Zoltán, a Kárpát-medencén Kívüli Térség elnöke, Oláh István, a Kárpát-medence Térség elnöke és Bottyán Zoltán térségi alelnök. Az est  bemondójának szerepét az MVSZ Elnökségének póttagja, dr. Bajnóczi Pálné dr. Simon Enikő, ötgyermekes családanya vállalta.

Az eseményre sajtószolgálatunk még visszatér, az elhangzott méltatásokat önálló közleményekben ismertetjük.

Az est meglepetését szolgáltató Magyar Vidék Országos '56-os Szövetség emléklapja:

 

MVSZ Sajtószolgálat

7861/130428

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.