Ügyészségi, rendőrségi zaklatás Wass Albert-mű felolvasása miatt

Előbb a gyergyószentmiklósi ügyészségre, ma délelőtt pedig a rendőrségre idézték Borsos Gézát, a Gyergyócsomafalván működő Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány elnökét. „Bűne" nem más, mint hogy 2013. január 26-án, a Borsos Miklós Emlékházban, egy zárt körű rendezvényen, amelyet a neves szobrászművész emlékére rendeztek, felolvasott egy részletet Wass Albert egyik művéből. (!?)


Borsos Gézát az eljáró román hatóságok figyelmeztették, hogy a román kormány 31/2002. számú határozatának 5. paragrafusa alapján 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják az emberiség elleni bűntettekért elítéltek emlékének ápolását.

Az eljáró román hatóságok arra hivatkoznak, hogy 1946. március 13-án a kolozsvári törvényszék távollétében halálra ítélte Wass Albertet, egy olyan vélt bűncselekményért, amelyet ő sohasem követett el.

A nyilvánvalóan magyarellenes indíttatást mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy Romániában senkit nem börtönöztek be Ion Antonescu marsall kultuszának  ápolásáért, jóllehet az egykori államfőt háborús bűnök miatt halálra ítélték és kivégezték. Bár soha sem rehabilitálták, Romániában több városban közteret neveztek el róla, illetve szobrot állítottak neki.

A magyar külügynek is feladatot rovó, Wass Albert- illetve Borsos Géza-ügy fejleményeire visszatérünk.

 

MVSZ Sajtószolgálat

7734/130207

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.