Világkongresszusi csúcsborok bemutatója


December 5-én1, 15 órakor lesz a Magyarok VIII. Világkongresszusa két nagy-aranyérmes csúcsborának a sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatója a Magyarok Világszövetségének székházában. Augusztusban, a Módos Péter, a Bor Akadémia nyugalmazott elnöke által vezetett zsűri egy egri vörösbort, és egy a morva gyepűn termelt fehérbort érdemesített e magas kitüntetésre. A vörösbor kategóriában az Egri Korona Borház Selection Egri Cuvée, amely egy merlot – cabernet – sauvignon – kékfrankos összeállítás, a fehér borok kategóriájában A  morva gyepű bora, amely a Mutenicei Borászat terméke, egy „piros" tramini lett a díjazott. A Magyarok Világkongresszusának Csúcsbora címet négyévenként ítélik oda.

 

 

 

A borbemutatót Módos Péter, Viniczai Sándor szakújságíró, valamint a konferencia elnöke, Komsa József végzik, a termelők részvételével. Jelen lesz Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke és Rácz Sándor, a  szövetség tiszteletbeli elnöke.

 

A sajtó megjelent képviselőit mintákkal ajándékozzák meg.

 

Selection Egri Cuvée 2006
Merlot-Cabernet Sauvignon-Kékfrankos

Nem minden év alkalmas arra, hogy nagy borok szülessenek. 2006 különleges évjárat volt ebben a tekintetben.
A meleg nyár és a hosszú, száraz ősz kiváló alapanyagot adott a borászok kezébe. A Demjén határában található Bodzástető dűlő terméskorlátozott ültetvényén tökéletesen beértek a fürtök. Mindhárom összetevő hagyományos fakádas erjesztéssel készült, és másfél éves barrique hordós érlelés tette igazán egyedivé, különlegessé. Hármójuk nászának gyümölcse ez a csodálatos, mély rubinvörös színű, bársonyos tanninokkal rendelkező, markáns, nagytestű vörösbor, melyben a Cabernet Sauvignon tüzességét, fűszerességét és a Kékfrankos meggyes ízvilágát körülöleli a Merlot selymessége, lágysága. Marha-és vadhúsból készült ételek kiváló kísérője.

A morva gyepű bora – 2011

Tramín Cerveny – „Piros" tramini

 

Meleg éghajlat, gazdagon termő alföld, folyók és dolgos, vendégszerető emberek – mindez megfelelő feltétele annak, hogy a Dél-Morvaország régió a bortermelés megőrzésének élén járjon.

A „Piros" tramini szőlőjének színe éretten pirosas, ezért bora fiatalon is lehet aranysárga. Illata intenzív rózsa és szőlőillat, valamint sárgabarack fedezhető fel benne. Savai inkább lágyak, mint határozottak.

Egy illatos, zamatos szőlőfajta. A tramini késői szüretelésű borai gyakran viselik magukon többek között a fahéj aromajegyeit, ami összhangot teremt a fahéjas fogásokkal.

 

MVSZ Sajtószolgálat

7679b/121204

 

[1] A Magyarok Világszövetsége, amelynek újonnan elfogadott Alapszabálya a nemzet életének nevezetes eseményei közé sorolja december 5-ét, a világkongresszusi csúcsborok bemutatásának időzítésével is azt kívánja aláhúzni, hogy december 5-e immár ok az örömre. MVSZ Alapszabály: „A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége által a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaadásáért, a magyar nemzet határmódosítások nélküli újraegyesítésért folytatott egy évtizedes, következetes és szakszerű harcának egy demokratikus jogállamban utolsó lehetséges lépése – annak betetőzése – volt, a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete."Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.