Brassóban átadták a Zajzoni Rab István-díjakatIdén Brassóban, szeptember 30-án az evangélikus templomban megtartott ökumenikus istentisztelet keretén belül  adták át a Zajzoni Rab István-díjat. A 2006-ban alapított díjat olyan személyiségeknek, intézményeknek ítélik oda, akik a hétfalusi csángók közösségének megmaradásáért, szellemi és gazdasági felemelkedéséért, az egyetemes magyarság fennmaradásáért munkálkodnak.

 

 

A 2012-es év díjazott intézménye a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, amely a Brassó megyei, illetve a barcasági magyar oktatásban elért eredményeivel érdemelte ki a díjkiosztó bizottság figyelmét. Szegedi László Tamás  református esperes a kőhalmi szórvány diákotthon létrehívásáért és folyamatos működtetéséért, Farkas Gyula nyugalmazott gépészmérnök, négyfalusi vállalkozó eddigi eredményes munkájáért, illetve Márk Attila brassói énekmondó színvonalas művészi tevékenységéért kapta a Zajzoni Rab István-díjat.

A díjátadó ünnepségen csángó népviseletbe öltözött négyfalusi asszonyok is megjelentek. Méltató beszédet mondott dr. Bencze Mihály matematikus, dr. Kovács Lehel egyetemi adjunktus, valamint Hochbauer Gyula középiskolai tanár. A meghitt templomi keretben megtartott rendezvényt Kozsik József színművész verses összeállítása, a II. Barcasági Vallásos Vers- és Énekmondó Találkozó első három díjazottjának szavalata, a négyfalusi Polifónia kórus, valamint a Mácsafej zenekar rövid bemutatója tette teljesebbé.

Fülöp Károly, Brassó

 

Továbbította az MVSZ Sajtószolgálat

7623/121018

 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.