Lerótt kegyelet - Nyírő József emlékére

 

A Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós az összmagyar szervezet tagsága és  saját családja nevében rótta le kegyeletét a nagy székely író, Nyirő József koporsója előtt, amelyet május 23-án a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben ravataloztak fel. A Köztársasági Őrezred díszőrsége által őrzött koporsó előtti néma főhajtást követően az elnök köszöntötte Nyíró József ott tartózkodó rokonait: unokáját, Nyirő Ildikót és gyermekeit, a két Nyirő-dédunokát.

 

Nem csak kötelességemnek tettem a kegyeletadással eleget – nyilatkozta sajtószolgálatunk kérdésre válaszolva Patrubány Miklós –, hanem székely emberként és lelkiismeretem szerint is cselekedtem.

Tartóztam ezzel a nagy írónak. Nem az én tisztem Nyirő József irodalmi munkásságát értékelni, még akkor sem, ha személy szerint a legnagyobb székely írónak tartom is. Ám afelől bizonyos vagyok, hogy nemzeti kiállásban, emberi, erkölcsi tartásban messze fölül múlta mindazokat, akikkel életművét összehasonlítják. A magyar nemzet jövője szempontjából pedig ez a lényeg.

Tartóztam Neki azért is, mert az én székely nagyszüleim egyik máig élő, erős ága Nyirő József szülőfalujába, Székelyzsomborra vezet vissza.

Végül, de nem utolsó sorban családunk nevében is el kellett  jönnöm, hiszen Nyírő József feleségéhez, Bedő Ilonához rokoni szálak fűznek. Nyirő József Madridban bekövetkezett halála után ő hazaköltözött Marosvásárhelyre, és sokszor megfordult házunkban Medgyesen. Egy alkalommal, ízes székely beszédét hallgatva megkérdeztem tőle, hogyan értekezett a spanyolokkal. „Én magyarul! - Vágta rá. Ha nem értették, elmondtam még egyszer! És ha ekkor sem értették, akkor elmondtam harmadszor, amikor biztosan megértettek!" – mondta hamiskás mosollyal Ilonka néni, akiért annak idején férje, Nyirő József felhagyott a papi pályával…

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

7539/120523

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.